Veszélyes a nyugtatók szedése?

2022. július 5.Életmód
FőoldalVeszélyes a nyugtatók szedése?

Az elmúlt években az altatók és a nyugtatók hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és bár a legtöbb ember esetében nem igazán tapasztalható mellékhatás, azért mégis érdemes odafigyelni, hogyan és mennyi ideig szedjük őket.

Szorongásra, alvászavarokra már a 20. század eleje óta népszerű megoldás az altatók és nyugtatók szedése. Régebben meglehetősen korlátozottan lehetett őket szedni, csak rövid ideig, ugyanis függősét okozhattak, és sok esetben a mellékhatásuk is jelentős volt. Sokan emiatt manapság sem merik szedni őket.

Az orvostudomány azonban az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen fejlődött, ahogyan a gyógyszeripar is, ennek köszönhetően pedig ezek a szerek is biztonságosabbá váltak. A mai készítmények már kevésbé veszélyesek, mint régi társaik, és nem jelentenek veszélyt a legtöbb ember esetében.

Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, hogy mégis csak gyógyszerekről van szó, a szedési utasítások pedig nem véletlenül vannak. Számos olyan eset történt már, amikor valaki véletlenül okozott magának gyógyszermérgezést a különféle nyugtatók és stresszoldók szedésével, mert nem figyelt oda arra, hogy egyszerre nem szabad őket szedni.

Amire mindenképp célszerű odafigyelni

Természetesen a mai szerek esetében a rászokás veszély jóval alacsonyabb, ugyanakkor mégis érdemes vigyázni, ha ilyen készítményeket szedünk. Fontos, hogy betartsuk a szedési utasításokat, és ha valamilyen más készítményt is szednénk, mindenképp konzultáljunk előtte az orvosunkkal, mert nem tudhatjuk, hogy a két szer egyidejű szedése milyen hatással lesz ránk.

Bár a függőség esélye a mai készítményekkel már meglehetősen alacsony, de néha előfordulhat, erre sem árt odafigyelni.

Emellett érdemes megvizsgálni az életmódunkat is. Számos alternatív megoldás van a szorongás oldására, a stressz oldásra, vagy az alvászavarok enyhítésére, nem feltétlen a nyugtatók és az altatók. Ezeket a módszereket is érdemes kipróbálni, mielőtt a gyógyszeres megoldás felé fordulnánk. Az életmódváltás is segíthet, hogy csökkentsük a stresszt, vagy épp jobban aludjunk.

További bejegyzések

A rossz tartás következményei, és javításának lehetőségei?

2024. június 23.|

Biztos, hogy gyerekkorában mindenkinek mondták a szülei, hogy húzza ki magát, ne görnyedjen, mert rossz lesz a tartása. Felnőttként már nem szól ránk senki, és akarva-akaratlan görnyedünk a széken ülve vagy épp a mobilunkat nyomkodva.

Kell bidé egy fürdőszobába?

2024. április 9.|

A bidé kérdése a mai napig vitás kérdés, hogy kell-e ilyen egy otthoni fürdőszobába. Sokan azt sem tudják mi az, másik tudják, de feleslegesnek tartják. Ennek ellenére hazánkban is sok helyen láthatunk bidét a fürdőben.

Go to Top