Párkapcsolati kommunikáció: a legtartósabb kötelék

2022. január 7.Életmód
FőoldalPárkapcsolati kommunikáció: a legtartósabb kötelék

A párkapcsolati kommunikáció a kapcsolat jólétének kulcsa, mivel mindkét partner számára tudatosítja, hogy mi a fontos a másiknak.

Ilyenkor az emberek semmit sem vesznek természetesnek, de minden témát, bármilyen feleslegesnek vagy nehezen kommunikálhatónak tűnik is, megosztanak a másikkal.

A párkapcsolati kommunikáció magában foglalja a beszélgetést, a kérdezést, a válaszadást, a meghallgatást, a vitát, a megegyezést, a tárgyalást… magában foglalja a mindennapi élet megosztását, a gondolatok, reflexiók és értelmezések kifejezését és megismerését minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

A párkapcsolati kommunikációnak megvannak a maga érzelmi szabályai

Amikor egy pár működő kapcsolatot alakít ki, a nyelvezetük is ehhez igazodik. A párkapcsolati kommunikációnak saját stílusa van, más és különleges. Képzeljük el, hogy beszélgetünk a munkatársunkkal arról, hogy mit gondol az esküvőről.

Ez a beszélgetés nem érzelmes, nem szentimentális, hanem informatív és gyakorlatias, célja, hogy a nyilvánosságnak adjon ötleteket vagy megoldásokat, de hiányzik belőle az intimitás. Ugyanez igaz arról is, amikor a főnökünkkel kommunikálunk.

A párkapcsolat azonban egészen másként alakul. Ha nehéz kérdésekről akarunk beszélgetni a partnerünkkel, mint például az impotencia vagy a libidó csökkenése, és meg akarjuk érteni egymást, fontos, hogy időt szánjunk egymásra.

A párkapcsolati kommunikációban a házastársi nyelv magában foglalja az érzelmek, vágyak, kívánságok, szándékok érzelmi kifejezésének áramlását, hogy a szeretet tettekben mutatkozzon meg.

A Psicodex szerint ezt nevezzük empátiának, azaz annak a képességnek, hogy felfogjuk, mit érez a másik, és osztozzunk az érzéseiben. Amikor boldog, mi is boldogok vagyunk; amikor szomorú, mi is szomorúak vagyunk. Partnerek vagyunk, nem versenytársak, amit az egyik érez, azt a másik is megérti és átérzi. Együttműködünk, támogatjuk egymást, vigasztaljuk egymást, örülünk egymásnak, és érzelmi szinten osztozunk az életben.

További bejegyzések

A rossz tartás következményei, és javításának lehetőségei?

2024. június 23.|

Biztos, hogy gyerekkorában mindenkinek mondták a szülei, hogy húzza ki magát, ne görnyedjen, mert rossz lesz a tartása. Felnőttként már nem szól ránk senki, és akarva-akaratlan görnyedünk a széken ülve vagy épp a mobilunkat nyomkodva.

Kell bidé egy fürdőszobába?

2024. április 9.|

A bidé kérdése a mai napig vitás kérdés, hogy kell-e ilyen egy otthoni fürdőszobába. Sokan azt sem tudják mi az, másik tudják, de feleslegesnek tartják. Ennek ellenére hazánkban is sok helyen láthatunk bidét a fürdőben.

Go to Top