Az étkezési zavarok és a szexualitás

2022. július 5.Életmód
FőoldalAz étkezési zavarok és a szexualitás

Az étkezési zavarok nemcsak az emberek élethez való viszonyát befolyásolják, hanem a szexuális életet is. Egyes becslések szerint a lakosság mintegy tíz százaléka érintett valamilyen étkezési rendellenességben, például anorexiában, amely az összes pszichiátriai betegség közül a legmagasabb halálozási aránnyal rendelkezik.

Az érkezési zavarok és a szexualitás között szoros összefüggés van, ez a kapcsolat pedig többrétegű. Ide tartozik a szexuális egészség, beleértve a reprodukciót és a közösülést is. Az identitás, az intimitás és az érzékiség is szorosan összefügg az étkezési zavarokkal, gondoljunk csak a testképre és a sebezhetőségre.

A szexualitás egy folyamatosan változó dolog, melyet nemcsak az étkezési zavarok bonyolítanak, hanem az élet más területein szerzett tapasztalataink is, a társadalmi helyzetünk és az egészségi állapotunk is.

Bár a nőket gyakrabban érintik az étkezési zavarok, a férfiak sem immunisak. De míg a legtöbb étkezési zavarban szenvedő nő fogyni szeretne és vékonyabb lenni, addig az ilyen zavarban szenvedő férfiak túl kicsinek látják magukat és hízni, vagy növelni akarják az izomtömeget.

Veszélyes viselkedésformákba, például szteroidhasználatba kezdhetnek, és más típusú drogokat is használhatnak az izomtömeg gyorsabb elérése érdekében.

Az evészavarok kezelése függ annak okától és az általános egészségi állapottól is. Bizonyos esetekben a pszichoterápia vagy a családterápia is segíthet, azonban nincs olyan gyógyszeres kezelés, ami teljes mértékben tudná kezelni ezeket a zavarokat.

A testkép és a szexualitás

A saját testképünk jelentősen befolyásolhatja a szexuális életünket. Aki elégedetlen a testével, legyen akár férfi, akár nő, az bizony hatással van a szexualitásra. A férfiak esetében ez sokszor merevedési zavarokkal jár együtt, azonban a megfelelő kezelés segíthet pozitívabb testképet elérni, és ezáltal javulhat a szexuális élet is.

A pszichoterápia, a támogató csoportok, a testmozgás és az egészséges táplálkozás mind segíthetnek egy egészségesebb testkép kialakításában, ez pedig javítja a szexuális életet is.

További bejegyzések

A rossz tartás következményei, és javításának lehetőségei?

2024. június 23.|

Biztos, hogy gyerekkorában mindenkinek mondták a szülei, hogy húzza ki magát, ne görnyedjen, mert rossz lesz a tartása. Felnőttként már nem szól ránk senki, és akarva-akaratlan görnyedünk a széken ülve vagy épp a mobilunkat nyomkodva.

Kell bidé egy fürdőszobába?

2024. április 9.|

A bidé kérdése a mai napig vitás kérdés, hogy kell-e ilyen egy otthoni fürdőszobába. Sokan azt sem tudják mi az, másik tudják, de feleslegesnek tartják. Ennek ellenére hazánkban is sok helyen láthatunk bidét a fürdőben.

Go to Top