A hazugság káros hatásai a párkapcsolatra

2022. május 23.Életmód
FőoldalA hazugság káros hatásai a párkapcsolatra

Az életünk során kialakított kapcsolatokon keresztül megtanuljuk, hogy milyen dolgokat vagyunk képesek elviselni. Tudjuk, hogy minden kapcsolat a bizalmon alapul, és ha a bizalom megszakad, akkor egyfajta megromlott kapcsolat jön létre két vagy több ember között, amit jobb elengedni.

A hazugság minden kapcsolat nagy ellensége. Amikor hazudunk, elfogadjuk, hogy a másik elég naiv ahhoz, hogy higgyen nekünk. A hazugság a túlfejlett egó kiáltása, amely azt hiszi, hogy jobb, mint mások. Ezért olyan káros a kapcsolatokra nézve.

Vannak “kis” hazugságok, amelyeket mindannyian mondtunk már életünk során, hogy elrejtsük vagy megmentsük magunkat a minimális következményektől. Ezek nem okoznak akkora kárt, de a nagyok, amelyek belülről rágják a bizalmat, még a legerősebb kötelékeket is képesek tönkre tenni. Ha egyszer felfedezik ezeket a hazugságokat, semmi sem lesz többé a régi.

Fontos kiemelni, hogy itt nem arról van szó, hogy valakinek erekciós problémái vannak, és szégyenében nem meri bevallani, hanem arról, hogy kifogásokat keres, titokban gyógyszert szed, és nem bízik meg annyira a másikban, hogy segítséget kérjen tőle. Ezek a “rejtett” igazságok rossz hatással vannak a kapcsolatokra. Nem csak a párokat érintik: a hazugság alááshatja a barátok, testvérek, szülők és gyermekek közötti bizalmat.

Megszakadt kötelékek

Ha egy hazugság kiderül, az nem csak a bizalmat veszi el, hanem a partnerrel való köteléket és kapcsolatot is. Ezt a cinkosságot és intimitást megfertőzik bizonyos részletek, amelyek nem voltak igazak, nem voltak valósak, és az egyik fél fájdalmasan becsapottnak érzi magát.

A kapcsolatok olyan idő- és érzésbefektetést jelentenek, amelyet a szokásosnál több elemzésnek kellene alávetni. Még az a szokás is, hogy állandóan hazudunk, még ha csak apró dolgokról is, egészségtelen, és mindkét félnek ártalmas lesz.

Ha a párunk komolyan vagy állandóan hazudik, akkor gondoljuk át, hogy mik a határai: meddig terjed az elfogadásunk. Az a személy, aki hazudik nekünk, nem szeret minket úgy, ahogy kellene, és a legjobb, ha elmenekülünk tőle. A saját érzelmi egészségünk érdekében jobb egyedül lenni, mint a sok hazugság áldozatává válni.

További bejegyzések

A rossz tartás következményei, és javításának lehetőségei?

2024. június 23.|

Biztos, hogy gyerekkorában mindenkinek mondták a szülei, hogy húzza ki magát, ne görnyedjen, mert rossz lesz a tartása. Felnőttként már nem szól ránk senki, és akarva-akaratlan görnyedünk a széken ülve vagy épp a mobilunkat nyomkodva.

Kell bidé egy fürdőszobába?

2024. április 9.|

A bidé kérdése a mai napig vitás kérdés, hogy kell-e ilyen egy otthoni fürdőszobába. Sokan azt sem tudják mi az, másik tudják, de feleslegesnek tartják. Ennek ellenére hazánkban is sok helyen láthatunk bidét a fürdőben.

Go to Top