Tippek zenehallgatáshoz

A legtöbb ember számára teljesen természetes a zenehallgatás, legyen szó számítógépen történő lejátszásról, mobiltelefonról, mp3 lejátszóról, de sokan távirányítót ragadnak, és egyből nagyképernyős tévén, hangfalakkal dübörögtetnek.

Mikor ne hallgassunk zenét?

Éjjel, a kietlen utcán is lehet látni bedugós fülhallgatóval sétáló embereket. Ez rendkívül óvatlan dolog, hiszen a hangzavar miatt nem halljuk, ha esetleg követnek minket, a dallamok pedig hamis biztonságérzetbe ringathatnak bennünket. Ugyancsak ne hallgassunk zenét például futáshoz sem, ha ezt a szabad levegőn tesszük. Ha utazunk, akkor halkan játsszuk le a slágereket, mert a fülbe dübörgő basszusok miatt akár könnyen el is aludhatunk, és túlmehetünk a végcélon.

Mivel hallgassunk zenét?

Ha sokat utazunk, ajánlatos beszerezni egy mp3 vagy mp4 lejátszót. Természetesen ma már az okostelefonok is képesek lejátszani a zenéket, de azok nagyon hamar lemerülnek, így érdemes venni egy strapabíró zenelejátszó készüléket. A számítógépet összeköthetjük egy kábellel a tévéhez, és már mehet is rajta a zenélés, távkapcsolóval egyszerűen vezérelhető. Ha okostévénk van, akkor akár az internetre is felcsatlakozhatunk, és muzsikálhatunk úgy is. Házibuliknál is jó megoldás a tévéről való zenélés: igazi buli hangulatot lehet varázsolni, jobban szól, mint a számítógép, távirányítóval messziről is lehet irányítani, és nem kell attól félni, hogy kárt tesznek benne.

Milyen minőségű legyen a zene?

Zene és zene között is óriási különbségek vannak. A bakelit lemezek rendkívüli módon szólnak a felharmonikus hangok miatt, de ma már szinte senkinél nincsen lemezjátszó, vagy csak a pincében porosodik. Az audióból átkonvertált digitális jeleknél romlásminőség tapasztalható, mivel a nagy méretű audioanyagokat tömörítő eljárással kell lecsökkenteni. A tömörítésnek két módja van, veszteségmentes és veszteséges, ha lehet, akkor válasszunk veszteségmentesen tömörített fájlokat, így bár nagyobb méretű lehet, de jó minőségű a zene.

A cikk támogatója a HD Planet távirányító webáruház.

Kategória: Zenei Promóció