Mire jó egy zeneszerver?

Magáról a szerver szóról mindenki hallott már, de ma már léteznek zeneszerverek is, amelyekkel kiváló minőségben lehet zenét hallgatni. A készülék nem túlságosan nagy, mégis képes egyszerre akár tizenhat számot is megszólaltatni, méghozzá minőségromlás nélkül.

A szerver szóról az embereknek a nagyteljesítményű kiszolgálók jutnak eszükbe elsősorban. A nagy teljesítménnyel rendelkező gépeknek nagyon sokféle típusa van, attól függően, hogy mit szeretnénk elérni. Általában funkcióik szerint csoportosítják őket. Mindenki találkozik szerverekkel a mindennapi internetezése során, elég csak a kiírásra gondolni, hogy a „Kiszolgáló nem tudott a szerverhez kapcsolódni”. Ugye rémlik?

Ma már léteznek kifejezetten zenelejátszásra szakosodott zeneszerverek is, melyek segítségével rendkívül jó minőségben lehet kedvenc nótáinkat hallgatni. A zeneszerverek funkciója hasonlít a számítógép hálózatokban elhelyezett gépekéhez. Méretét tekintve a zeneszerver akkora, mint egy CD lejátszó. A zeneszámokat a szerverek azonban nem közvetlenül játsszák le, hanem rámentik egy beépített merevlemezre, és különböző kimeneteken tudnak egyszerre több számot is megszólaltatni. Az egyszerre megszólaltatott számok mennyisége változó, általában 4, 8 vagy 16 darab, a file-ok pedig mp3 formátumúak.

Az Imerge cég Xina technológiája többféle központi egységgel rendelkezik, a zeneszerverek közti különbségek általában a beépített merevlemez tárhelyében és különféle hálózati funkciókban különbözik. A szerver és az erősítőegységek között az analóg jelátvitelen túl lehetőség van ethernet kábel segítségével a digitális állományokhoz is hozzáférni. Ez azt jelenti, hogy a zenéket nagy távolságról is le tudjuk játszani méghozzá úgy, hogy nem történik „menet közben” romlás.

A zeneszervereknek általában van videó kimeneti egységük, amely segítségével akár televízióra vagy számítógépre is rá lehet kötni az eszközt, és így sokkalta egyszerűbben lehet választani a zeneszámok között.

Kategória: Zenei Promóció