Megasztár, vagy X-faktor? A válasz munka, munka és munka

Gajda László producer, zeneszerző és hangmérnök saját internetes naplójában (musicproducer.hu) osztotta meg véleményét a Megasztár illetve az X-faktor 2012 tehetségkutatókkal kapcsolatosan. Nem is annyira a két műsor összevetésére, hanem általában véve a jelentkezéssel járó lehetőségek vázolására hegyezi ki az írást. De miként is látja egy magában kellő tehetséget érző énekes helyzetét Gajda, aki pályája során sokat foglalkozott a zenei tehetségek nevelésével? Vajon hogyan vélekedne más – akár a Csillag Születik – tehetségkutató műsorokról a szakértő?

Tehetségek lehetőségei

Ha valaki a két, ebben az esetben rivális verseny közül kíván választani, annak nem tud egyértelmű választ adni a producer. Mindkettőnek vannak bizonyos pozitívumai és negatívumai egyaránt. A központi kérdés, amit Gajda körüljár az, hogy egy feltörekvő előadó számára mivel is járhat, ha ki szeretne használni egy ilyen lehetőséget.

Elsőként a zenei szakember szerint mindenkinek meg kell határoznia, mit is akar elérni. A kulcsszó nem más ebben az esetben, mint a hitelesség. Az ilyen műsorokban befutó sztárok hírnevét meglehetősen kétesnek, és gyorsan múlandónak tartja az Amadeus művésznéven is ismert Gajda. Figyelembe kell venni azt is, hogy a produkció készítői milyen kontraktus mellett hajlandóak lehetőséget biztosítani a jelentkezőknek.

Nem rejti véka alá a nézőpontját a producer a műsorok készítésével kapcsolatban sem. Elmondja, hogy ezek a tehetségkutatók már alig érdekeltek abban, hogy mi is lesz az adott előadóból. Olyannyira a nézettségi adatok kerültek előtérbe, hogy a lehető legkevesebb szakmai befektetéssel a legnagyobb bevétel elérése lett a kizárólagos cél. Pedig pont az ilyen műsorok lennének alkalmasak arra, hogy az „érdekes” figurák helyett végre a valódi talentum kerüljön előtérbe.

Többször felmerült már az a kérdés is, hogy ez a kis ország képes-e annyi sztárt „kitermelni”, amennyi érdemben meg tudna tölteni ennyi tehetségkutatót. Gajda saját tapasztalatai alapján azt állítja, hogy nem. Az is csökkenti az esélyeket, hogy sok potenciális sztárjelölt a korábban említett hitelesség hiánya miatt nem is nevez be. Persze a hibát nem csak a tévécsatornák stábjában kell keresni, maguk az énekesek is abba a kelepcébe esnek, hogy csupán a megjelenésükkel egy csapásra sikert akarnak elérni. A zeneszerző hozzáteszi, hogy ezt a képet is a mai média sugallja, pedig rengeteg munka szükséges ahhoz, hogy valakiből igazi sztár váljon.

Szakértő zsűri kell

Ahhoz pedig, hogy valódi munka folyjon, szakemberekre van szükség. Ha már a Megasztárhoz, illetve az X-faktorhoz hasonló műsorokról van szó, elsősorban a zsűri kell, hogy szakértő legyen: olyan, aki a „feladattal hivatásszerűen foglalkozik”. Gajda szerint az elmúlt években sok hozzá nem értő ember foglalt helyet a zsűriasztaloknál. Ez pedig azért gond, mert hiába hoz nézettséget egy ismert arc, ha a döntései nyomán átmeneti sikert elérő tehetségről hamar megfeledkezik a közönség. Olyan szakértők kellenek, akik szakmai tapasztalataik alapján döntenek, és akiktől ezt a nézők is elfogadják.
Összességében tehát a producer azok számára ajánlja a jelentkezést az efféle műsorokba, akik megelégszenek azzal, ha hirtelen felbukkanó üstökösként rövid ideig ragyognak, vagy rendelkeznek olyan háttérrel, amivel kihozhatják a lehető legtöbbet ebből a szereplésből. Egy dolog viszont biztos – aki sikeres akar lenni a zenei szakmában, annak sok munkára, szakemberek segítségére van szüksége. Érdemes kihasználni az új média eszközeit, és persze jókora adag kitartás is kell.

Ami még érdekelhet.. ( X-faktor vs. Megasztár)

Elindult a megasztár roadshow, és 2010. június 19-től 2010. július 4-ig tart. Ha érdekelnek az információk és az állomások, nézz be az oldalra.