A gyerekzenék egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek

A zene jótékony hatása minden korosztályra egyformán kihat. Így nem csoda, hogy egyre népszerűbbek már Magyarországon is a gyerekzenekarok. Még régebben még kazettákról hallgattuk Pap Ritát, a 100 Folk Celsiust és Halász Juditot, ma már Gryllus Vilmost, Alma Zenekart, Kicsi Gesztenye Klubot vagy éppen a Kerekmese dallamait imádják a legkisebbek.

Persze a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák gyermekeiket ezért nem csak Youtube-on nézik őket, hanem élő koncertekre is elviszik őket és sokszor még a zeneletöltéstől sem riadnak vissza, hogy akár autóutazások alkalmával is hallgathassák a kedves dallamokat.

Valljuk be, szülőként a lejátszási listánkon már több gyerek dal van, mint korábban és mosogatás vagy autóvezetés közben észrevétlenül is az unalomig ismételt dallamokat dúdolgatjuk. Nem is csoda, hiszen ezek a kedves dalok legtöbbször tanítják a közönséget, fülbemászó dallamúak és jó kedvre derítik még a felnőtteket is. A gyerekekre pedig szellemileg és testileg is jó hatással vannak ezek a zenék.

Ezért jó, ha a gyerek zenét hallgat

Amikor még a kis gyermekek nem is tudnak beszélni, már érdeklődnek a dallamok és a zenék iránt. Kíváncsisággal tölti el őket a megszólaló ritmus és a dalszöveg is. Már akár ők is tanulhatnak a zenei videó klippekből, ahol a formákkal, színekkel, betűkkel és számokkal is megismerkedhetnek. A szórakoztató ritmusok pedig táncra és mozgásra ösztönzik a gyerekeket akiknek a ritmusérzékük, a koordinációs képességük és az izomzatuk is fejlődik ezáltal. Egyes gyerekdalok fejlesztik a logikai képességet és a dalszöveg értés és tanulás az emlékezőtehetséget is.

A szülőkkel való közös éneklés pedig a családi kapcsolatokat erősíti, még a társaságban töltött koncertélmény a szociális készségeket. Ugyanakkor a nem megfelelő zene megválasztásával negatív hatás is elérhető. Így az agresszív, túl gyors és hangos zene miatt a magzat és a kisgyermek is károsodhat. Még az anyaméhben lévő magzat kisebb súllyal jöhet a világra, a csecsemőkben félelmet vagy stresszt okozhat a rosszul rákényszerített zene. Hallgassunk hát csöppségünkkel minél több, korának megfelelő gyerekdalt!

Kategória: Zenei Promóció