Tudtad-e mennyi minden megél egy matracban?

Egy matracban rengeteg élősködő, kórokozó élhet, melyeket talán észre sem veszünk. Az egyik, sajnos manapság roppant elterjedt élősködő, az ágyi poloska viszont nagyon markáns jeleket hagy maga után. A Wikipédia szócikke alapján elmondhatjuk, hogy Magyarországon az ágyi poloska fertőzöttség 1997 óta egyre emelkedik és sajnos jelenleg minden budapesti kerület érintett.

Mi az az ágyi poloska?

Az ágyi poloska egy kártevő, mely az emberek és madarak vérének kiszívásával tartja fenn magát. gyorsan szaporodik, ahol felüti fejét, onnan szinte kiirthatatlan. Az apró élősködő az egész világon jelen van, de nem volt ez mindig így. Nagy valószínűséggel eredetileg a Köze-Keletről származik és a melegebb éghajlatot jobban kedveli, de sajnos mindenhol megél. A vérszívó kártevő igen apró, mérete nem haladja meg az 5-7 milliméteres hosszt. Színe barna, testén apró szőrök nőnek. Vérrel táplálkozik, repülni nem tud, lába karmokban és tapadókorongokban végződik, így minden felületen könnyen és gyorsan mozog. Imádja a nedves, meleg helyeket, de szinte bárhol képes szaporodni.

Miért káros?

Az ágyi poloska, mint minden vérszívó kártevő gusztustalan, egészségre káros és zavaró. Hatalmas területeken képe összecsipkedni az embert, vörös pöttyöket hagyva maga után. Az ágyi poloska csípése felnőttekre nem annyira veszélyes, mint gyerekekre, de elkaparva sajnos komoly fertőzés alakulhat ki bármilyen korban. Sajnos a rovar kiirtása szinte lehetetlen anélkül, hogy a fertőzött textíliát, bútorokat ki ne dobnánk, meg ne semmisítenénk.

Milyen matrac az ideális poloska ellen?

Az ágyi poloska szinte minden közegben megél, azonban a biomatracok kevésbé ideálisak számára, mivel ezek jó vízelvezető és légáteresztő tulajdonságokkal bírva, száraz, tiszta közeget jelentenek. A hagyományos rugós vagy szivacsos matracok ezzel szemben kellemes nedves meleget tudnak biztosítani a poloskának, melyben hatékonyan elszaporodik. Természetesen megfelelő higiéniával mindegy, milyen matracunk van, elkerülhetjük az ágyi poloska megjelenését lakásunkban. Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy nem csak házunkba kell figyelnünk. a tömegközlekedési eszközök, de tulajdonképpen az egész város potenciális veszélyforrás, ezért mindig nézzük meg hová ülünk le, mihez nyúlunk hozzá. Fokozza a problémát a sok szemét, a lomtalanítások és a hajléktalan helyzet is.

Mit tehetünk a matracban befészkelő kártevők ellen?

Kategória: Életmód