Szabadon a lakásban: A biztonságos papagájröptetés szabályai

Bármekkora méretű madárról beszélünk, mindig szüksége van a mozgásra és a nagy szabad térre. Ez különösen igaz a papagájokra. Ha kedvencünk kalitkában él, fontos, hogy szerető gazdija gyakran kiengedje a lakásba, hogy a tollas kisbarát kedvére repkedhessen, és jól érezze magát.

A lakásban való röptetés során azonban érdemes néhány dologra fokozottan figyelni annak érdekében, hogy madarunk ne sérüljön meg, vagy tűnjön el, és van pár lényeges dolog, melyet akkor kell szem előtt tartanunk, amikor új kiskedvencünket először engedjük ki a kalitkájából.

Így röptetheted biztonságban papagájodat a lakásban

Még a legkisebb madaraknak is hatalmasa térigényük, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között tudnak szabadon röpködni. Ha egy fiatal madarat először engedünk ki, mindenképpen érdemes egy kisebb helyiséget megnyitni neki, hiszen kisebb helyen könnyebb szemmel tartani, és kevesebb a veszélyforrás is.

Figyeljünk oda arra, hogy a függönyök mindig legyenek behúzva, nehogy azt higgyék, hogy az ablakon ki tudnak repülni. Mivel a madarak igen nagy sebességgel tudnak repülni, annak következtében, hogy lendülettel nekirepülnek az üvegnek, akár a nyakukat is ki tudják törni. Szerencsére kis idő múlva meg fogják tanulni, hogy ott van az ablak, de az elején erre mindenképpen oda kell figyelnünk.

Az persze alap dolog, hogy az ablakokat zárva tartjuk, még bukóra sem hagyhatjuk nyitva, akkor se, ha nagyobb testű a madár, és elméletileg nem férne ki a kis résen. Sajnos könnyen beszorulhatnak, és eközben súlyosan meg is sebesülhetnek.

Ha a lakásban bármilyen forró tárgy (például kályha) van, akkor oda ne engedjük be szabadon a madarunkat, és ez igaz mindenféle forró folyadékra is (forró víz, olaj, leves stb.). Konyhába ne röptessük kiskedvencünket, hiszen ott rengeteg veszélyforrás van.

A birdtricksstore.com szerint a hajlott csőrű madarak hajlamosak mindent megkóstolni, és ez alól az elektromos vezetékek, kábelek sem kivételek. Emellett figyeljünk oda arra is, hogy ne legyen a helyiségben folyadékkal teli pohár, ugyanis a madár időnként meg-meg pihen, és nagy a veszélye annak, hogy beleesik a pohárba, és belefullad a folyadékba.

A kisebb méretű, barátságosabb madarak nagyon szeretnek kis helyekre bebújni (például takarók, pokrócok, ruhák alá). Így, ha bárhova leülünk (fotel, kanapé) nézzük meg hogy nincs-e valahova elbújva kiskedvencünk.

A különböző tisztítószerekkel bánjunk nagyon óvatosan, hiszen az erősebb anyagok akár végzetes is lehetnek egy madár számára. Ezeket a tisztítószereket mindig jól lezárható flakonokba tartsuk.

Kategória: Életmód | Címkék: