Sportolj az őszi fáradtság leküzdése érdekében!

Az ősz beköszönte után sokan észreveszik magukon, hogy olyan álmosak, kedvtelenek és valahogy semmit sem sikerül tökéletesen elvégezniük azokból a feladatokból, amiket aznapra elterveztek. Nehezek a reggelek, nincs erőnk felébredni és úgy érezzük, folyamatosan húz vissza az ágy és legszívesebben az egész napot átaludnánk?

Ez egyértelműen az őszi fáradtság, mely rendszerint minden második embert elér ebben az évszakban. Szerencsére van néhány trükk, melynek segítségével hamar búcsút mondhatunk ennek a búskomor, fáradékony időszakunknak.

1. Tipp

Az, hogy korábban sötétedik, mint eddig és az, hogy kevesebb is süt a nap ilyenkor, mint az elmúlt pár hónapban még jobban elálmosítja az embert. Ilyenkor érdemes lehet jobban odafigyelni az alvási rutinunkra. Próbáljunk fél órával korábban felébredni, így ennyivel is többet tudunk igazi napfénybe tölteni. Este pedig törekedjünk arra, hogy ezt a fél órát pótoljuk és ennyivel korábban próbáljunk meg lefeküdni, aludni.

Az álmosság és a fáradtság okozója a megnövekedett Melitonin hormon, mely miatt egész nap fáradtnak és álmosnak érezzük magunkat. Ne essünk a csapdájába és próbáljuk magunkat egy egészséges és kényelmes reggelis-esti rutinhoz tartani. Legyen meg mindig pontosan, hogy mikor ébredünk fel, még akkor is, ha délelőtt mondjuk nincs semmi dolgunk, este pedig intézzük úgy a teendőinket, hogy 8-9re már az ágyban legyünk.

2. Tipp

Gyere sportolni! Szokták mondani, hogy a sport mindenre gyógyír, igaz ez erre a fáradt és folyton álmos időszakra is. Ebből az állapotból egy igazi hirtelen pörgéssel, valami aktív mozgással tudunk kitörni a legkönnyebben. Sportolás közben termelődő endorfin pedig felveszi a harcot az álmosságért felelős hormonnal szemben, ezután pedig sokkal fittebbek, kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek leszünk majd saját magunkkal. Egy kimerítő edzés után az alvás is sokkal pihentetőbb lesz, így a reggel is kellemesebben fog indulni.

3. Tipp

Mivel természetesen a szervezetünk ezekben a hónapokban már nem tud megfelelő mennyiségű D-vitamint termelni, nagyon fontos, hogy étrend-kiegészítő formájában pótoljuk annak hiányát, hiszen a túl alacsony D-vitamin szint is felelős lehet a kimerült és álmos állapotokért. Emellett szellőztessünk sokat, legyünk sokat a friss levegőn, hiszen ősszel általában hajlamosak lehetünk egész nap egy oxigénhiányos lakásban üldögélni. Kiránduljunk egy hatalmasat családtagjainkkal a hétvégén, a friss levegőn és csodáljuk az őszi táj szépségét.

Kategória: Életmód