Pontosan mit is jelent a fogászat?

Ha hivatalosan szeretnénk megfogalmazni, akkor a fogászat a szájüreg és a rágókészülékek betegségeinek a szakága. Szakképzett embere a fogorvos. ezeknek az orvosoknak is vannak segédjeik, mint a szakasszisztensek, fogtechnikusok, dentál-higiénikusok. Szóval egy fogászati kezelés során nem csak az orvossal, hanem rajta kívül minimum egy személlyel találkozhatunk.

A fogászat rendelést, mint szakirányt is több csoportra lehet bontani, például a fogszabályozásra, a gyermekfogászatra, a pardonotológiára vagy a fogpótlástanra.

Prevenció alatt a megelőzést értjük. A fogterületen ennek az egyik legnagyobb a szerepe. Célja a szájüreg és fogazat épségének megőrzése. Az, hogy a későbbiekben ezeknek az épségben tartott fogaknak mi lesz a sorsa, mindenképp már gyerekkorban kiderül. Ilyenkor még a szülő a felelős a megfelelő szájhigiénia betartásáért. Az ő felelősségük a kis gyerekekkel az alap ápolási mozdulatokat megtaníttatni. Fogászati eljárások között megemlíthetünk esztétikai és nem esztétikai beavatkozásokat. Ezeknek költsége egyéntől függ, eltérő.

Fogászat fontossága már a gyermekkorban

Sajnos sok embernek az él a tudatában, hogy gyermekkorban a tejfogakkal nem kell foglalkozni, hiszen azok úgyis kipotyognak. De vajon tényleg ráérünk csak a maradandó fogainkat ápolni? Sajnos ez egy tévhit! Ugyanis a a tejfogak elhanyagolása legalább annyi kellemetlenséget tud okozni mint a maradandók. Sőt egy tejfog romlása a maradandó fog fejlődését is nagy mértékben befolyásolja majd. Legyen szó szuvasodásról vagy lyukakról, ezeket gyerekkorban is mindenképp kezelni kell.

Ha nem tesszük akkor a romlás a maradandó fog csíráját is veszélyezteti, akár már szuvasodva bújhatnak kis a fogak. És mivel ezek valóban maradandó fogak, nem érdemes kockáztatni, hiszen melyik szülő szeretné ha a gyerekének már 10 évesen szuvas, lyukas fogaik lennének? Ezen kívül érdemes a gyereket már egész kicsi korától fogva fogorvoshoz vinni, így felnőtt életében sem fog neki idegen lenni egy egy kontrollon való megjelenés.

Kategória: Életmód