Nyáron is egészségesen

Nincs is rosszabb, mint a meleg időben ágynak dőlni és betegeskedni. Már pedig könnyen megfájdulhat a torkunk, ha túl sok fagyit eszünk, vagy komoly légúti megbetegedéseket kaphatunk, ha ránk jön a légkondicionálóból kiáramló hideg levegő.

Sportoljunk!

Nincs is alkalmasabb idő a nyárnál a sportolásra, hiszen jó az idő, és ilyenkor ki lehet menni, a szabadban is lehet csapatjátékokat űzni, de akár csak egy kis kocogásra is kimozdulhatunk. A sport fitten és egészségesen tart, jó alakot kölcsönöz nekünk és az élet más területein is jobban tudunk teljesíteni általa. Fontos, hogy gondoskodjunk a sportolás alatt a megfelelő folyadékbevitelről. Ha nappal van és a szabadban űzzük kedvenc sportunkat, ne feledkezzünk meg a sapkáról és fényvédő krémekről, mert könnyen bőrrákot kaphat az ember. Bármennyire szeretnénk is, ne legyünk a tűző napon tizenegy és délután három óra között, még a fiatalabb szervezeteket is nagyon megterheli a napsugárzás, és könnyen napszúrást lehet kapni.

Legyünk hűvösben!

A legjobb az, ha rendelkezünk klímaberendezéssel, vagy az irodában van, így nem kell negyven fokban megfőnünk. Fontos, hogy hiába van nagyon meleg, kerüljük a légkondi levegőjével való közvetlen érintkezést, a légúti megbetegedések mellett komoly fülgyulladást és szemproblémákat is okozhat. A hűtő berendezést folyamatosan kell tisztítani és karbantartani, mert a megtelepedett kórokozók a levegőbe forgatva szintén betegségeket terjeszthetnek. Próbáljuk megtalálni az optimális hőmérsékletet, ami a kinti hőmérsékletnél öt-nyolc, legfeljebb tíz fokkal legyen kevesebb, így jobban elkerülhető az esetleges tüdőgyulladás. Kerüljük el, hogy mi magunk szereljük be a klímaberendezést, a rosszul felszerelt eszköz akár betegségeket is terjeszthet.

Vigyázzunk a huzattal! Bár nyáron nincs sokszor nagy légmozgás, de a huzatban ülni semmiképpen nem jó, komoly fülfájásunk lehet tőle. Próbáljuk meg éjszakára nyitva hagyni az ablakot, hogy járjon a levegő.

A ventilátor is hasznos lehet, de már meglévő levegőt forgat, és ha a levegő nem tiszta, a felkavart port lélegezzük be. Mindenképpen sűrűn takarítsunk ventilátoros időszakban, ha nem szeretnénk tüsszögve ébredni.

Igyunk megfelelő mennyiséget!

A hőségben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz vagy tea fogyasztása. Sokan borzongva gondolnak harminc fok felett a forró teára, de a meleg italtól a környezetet nem érezzük annyira melegnek, mint amilyen. A vízmennyiség mellett szedjünk vitaminokat, C vitamint, B komplexet, vagy akár komplex multivitamint is. Használjuk ki a lehetőséget arra, hogy a nyár D vitaminban gazdag, hála a sok napsütésnek és UV-B sugárzásnak, így nem kell mesterségesen bevinnünk azt a szervezetünkbe. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, a nyári hónapok bővelkednek bennük.

Kategória: Életmód