Mit tehetünk az alvászavarok ellen?

Biztos mindenki tapasztalta már, hogy az éjszakai alvás nem igazán volt pihentető. Persze először nem is gondolunk arra, hogy alvászavarról lenne szó, csak most fáradtabbak voltunk, foglalkoztat minket valami, ezért nem tudtuk rendesen kipihenni magunkat.

Manapság rengeteg mindenkit érint az alvászavar kérdése, melynek többféle formája is lehet: Inszomnia (álmatlanság), apnoe (légzéskimaradás), rémálmok, alvajárás, beszéd álomban (paraszomniák), zavaró végtagmozgások (RLS – Restless Leg Syndrome, Periodic Limb Disorder), de akkor is alvászavarról beszélünk, ha éjszaka többször felkelünk, éjszakai ébredés után nehezen alszunk vissza, vagy túl korán kelünk rendszeresen.

Az alvászavarok oka is, ahogy maguk a zavarok, többfélék lehetnek, testi és lelki egyaránt. Alvászavar valamilyen betegség kísérő tünete is lehet, de lelki okok is állhatnak a háttérbe, mint a stressz, a depresszió vagy a szorongás. Persze sokan a gyógyszerszedésben látják a megoldást, vagyis bevesznek valamilyen altatót, és már meg is oldódott a probléma.

A helyzet azonban az, hogy ez inkább csak a tünetet kezeli, nem pedig a problémát. Mindenképp fontos, hogy utána járjunk a kiváltó okoknak, mert csak így találhatunk tartós megoldást.

Ayurveda módszerekkel javulhat az alvásminőség

Az alvászavarok megoldásában a természet segítségét is igénybe vehetjük, és tehetünk egy próbát a holisztikus módszerekkel, mint például az ayurveda. Az ayurveda egyik fő jellemzője, hogy teljese egyéni igényekre szabható, így megtalálhatjuk a számunkra megfelelő megoldásokat.

Jóga

Azon túl, hogy segít a test rugalmasságának és erőnlétének fejlesztésében, a jóga a lelkünkre is jó hatással van, ennek következtében pedig hatékony lehet az alvásminőség javításában is. Emellett a jóga számos betegség esetén javasolt, melyek akár az alvászavarainkat is okozhatják.

Relaxáció

A meditáció nemcsak akkor lehet jó megoldás az alvászavarok ellen, ha azokat lelki eredetű problémák okozzák. A lelki egyensúly a testi betegségekre is kihat, így pedig a gyógyulás is egyszerűbb lehet.

Zeneterápia

A lelki eredetű alvászavarok ellen a zeneterápiát már régóta használják

Gyógynövényes készítmények

Nagyon sok olyan gyógynövény van, melyeknek köztudottan nyugtató hatások van, és segíthetik a nyugodt alvást

Életmódváltás

Ahhoz, hogy egészséges legyünk, sokszor életmódváltásra van szükség. Az ayurvedikus életmód segít az elme, a test és a lélek egyensúlyát, ezáltal az egészség elérést is.

Kategória: Életmód