Mit kell tudni a darazsak életmódjáról?

A darazsak többsége bár nem kártevő, ellenben az emberre veszélyes rovar, amely általános zavaró tulajdonsága mellett fájdalmas csípéseket tud produkálni, mindezen felül pedig az allergiás személyeknél ez akár halálos kimenetelű is lehet megfelelő kezelés vagy ellátás esetén. A darazsak megjelenésekor tehát érdemes gyorsan cselekedni, és elűzni vagy kiirtani őket, amihez érdemes azért tisztázni néhány kérdést, és megismerni a darazsak életmódját.

A darazsakról általában

A darazsak az állatanatómia szerint nagy testű, hártyás szárnyú rovarok, akik fekete-sárga rajzolatú testtel rendelkeznek. A méhekkel ellentétben nem túl szőrös állatok, és míg szemeik összetettek, rendszerint erősen öblösek, vese alakzatúak. Csápjaik hajlítottak, rágóik pedig meglepően fejlettek, és nagy szerepet játszanak többek között a fészeképítésben, valamint a zsákmányszerzésben is. Fejlődésük teljes átalakulással történik, veszélyes fegyverük pedig a fullánk, amelyen nincs horog, ezáltal visszahúzható, így több esetben is bevethető. A fullánk a potroh hátsó felén helyezkedik el, és mivel a torhoz nagy mozgékonysággal kapcsolódik, a darázs azt minden irányban kitűnően tudja mozgatni. Jellemük nagyon ingerlékeny, ezáltal egy kis veszély észlelésekor is gyorsan csípnek.

A darazsak rendszerint államokban, egyéves családokban élnek, amelynek vezetője a királynő. Alatta szolgálnak a herék és a dolgozók. A királynő rendszerint 10 hónapig él, alattvalói általában 4 hétig. A párzási időszakuk általában ősszel van, ezt követően pedig a királynő napi szinten mintegy 300 petét rak a fészekbe, ami papírszerű anyagból van, mely sejtek rendszeréből tevődik össze. Általában mindig növényi anyagokból többnyire farostból készítik a fészket, amiben akár több ezer darázs is megtalálható lehet. Egy pete átlagban 4-6 nap alatt kel ki, majd a bábozódás után 2-3 héttel fejlődik belőle igazi rovar. A darazsak ragadozó rovarok, vagyis kisebb rovarokkal táplálkoznak, de gyakran esznek gyümölcsöket, valamint döghúst is.

3 kérdés, 3 válasz

Veszélyes-e a darázscsípés?

A darázscsípést főleg a fejtájékon még akkor is mindig komolyan venni, ha korábban már csípett meg minket ilyen állat, és nem lett semmi bajunk. A darázs ugyanis olyan méreganyagot termel, ami a szervezetből sokaknál olyan allergiás reakciókat válthat ki, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Különösen nagy veszélyt okoznak mindemellett a lódarazsak, amelyek még az egészséges embereket is veszélybe sodorhatják csípésükkel, éppen ezért fontos azonnal orvoshoz fordulni ilyen esetben, ha pedig látjuk őket, irtásukat szakember segítségével mielőtt megkezdeni.

Veszélyesek-e emberre a szakemberek által darázsirtáshoz használt vegyszerek?

A mai szerek többsége a modern technológiáknak köszönhetően már teljesen szelektívek, ezáltal a legkisebb mértékben sem jelentenek veszélyt az emberekre és más emlősökre, noha a rovarokra nézve erősen mérgező hatást gyakorolni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a rovarirtót meg lehet enni reggelire, ellenben olyan hatást biztosan nem okoz majd, mint a darazsaknál.

Terjesztenek-e betegségeket a darazsak?

Erre a kérdésre bár a legtöbben talán azonnal rávágnák, hogy ugyan dehogy, de a valóságban sajnos a darazsak igenis terjeszthetnek betegségeket, méghozzá abból fakadóan, hogy gyakran esznek szerves hulladékokat, sőt fogyasztanak sokszor még döghúst is. Emiatt a testfelületük sok esetben a legkülönfélébb kórokozókkal szennyezett, és ha ezzel rászállnak egy olyan élelmiszerre, amit később ember fogyaszthat, akkor azt könnyen megfertőzhetik.

Kategória: Életmód