Milyen messze kell lennünk a tévétől?

Az ideális távolság a televízió méretétől és természetesen a helyiség méretétől függ, ahol vagyunk. Nem véletlenül fontos, hogy ne legyen túl nagy televízió a szűk helyiségekben, ami arra kényszerítene, hogy a tanácsosnál kisebb távolságból nézzük.

Néhány adat a televíziónézéshez ajánlott minimális távolságokra vonatkozóan (a különböző típusú televíziókészülékek közötti eltéréseken belül) a következő lenne:

  • Egy 32 hüvelykes televízióhoz 2 méter.
  • Egy 42 hüvelykes televízióhoz 2,5 méter.
  • Egy 46 hüvelykes televízióhoz 3 méter.

Nagyobb távolságok még inkább ajánlottak lennének, mivel így biztosítjuk, hogy a látórendszerünk “távlati látás” üzemmódban fókuszáljon.

Mi az ideális testtartás a tévénézéshez?

Sajnos a kanapé nem a legjobb módja a jó testtartás és a vizuális testtartás fenntartásának. Látásunk egészsége szempontjából fontos szem előtt tartani a következőket:

  • Igyekezzünk a lehető legmerőlegesebben helyezkedni a televízió képernyőjéhez, így elkerülhetjük a kényelmetlen testtartást. Megpróbálhatjuk elforgatni a tévét, vagy változtathatjuk a dőlésszögét és a magasságát.
  • Fontos, hogy elkerüljük a képernyőn megjelenő tükröződéseket, mivel ezek nagyon zavaróak, és rontják a kép minőségét is.
  • Ha progresszív lencsét használunk, sok gondot okoz majd az oldalra fekvés, ezért igyekezzünk a fejet minél egyenesebben tartani. Jó megoldás, ha kizárólag a távolbalátáshoz veszünk egy vényköteles szemüveget.

Többet pislogjak tévénézés közben?

Normális esetben, amikor tévét nézünk, és a szemünket a képernyőre szegezzük, a pislogás gyakorisága nagyon lecsökken, így a kötőhártyánk és a szaruhártyánk kiszárad és irritálódik. Nagyon tanácsos többet pislogni, ha lehetséges, különösen azoknak, akik szárazságot vagy irritációt éreznek, és bizonyos esetekben ajánlatos hidratáló cseppeket (műkönnyet) használni a szem egészsége érdekében. A reklám kiválóan alkalmasak arra, hogy a távolba nézzük és pislogjunk.

Ha pedig szeretnénk rávenni magunkat a mozgásra, akkor tegyük messzire a távirányítót, így biztosan nem maradunk egész este egyhelyben.

Kategória: Életmód