Miért olyan félelmetes a foghúzás?

Az emberek nagyobb többsége egyenesen retteg fogorvoshoz menni, a foghúzást is egyből a fájdalommal kötik össze. Régen ez nem volt véletlen, hiszen akkoriban még minden rossz vagy beteg fogat inkább kihúztak, ám manapság már a fogorvosok arra törekednek, hogy a páciens fogait meg tudják menteni.

Tehát ma már csak akkor szoktak foghúzáshoz folyamodni, amikor már nincs más lehetőség mert menthetetlen a fog vagy kritikus a helyzet. De ha egy átlagos foghúzás nem tart tovább 5 percnél, akkor mégis miért rettegünk tőle annyira?

Mikor kell kihúzni a fogat?

Sajnos vannak olyan esetek amikor a fogorvos mindent megtesz, de ennek ellenére mégsem sikerül megmenteni a páciens fogát. Ha azt tapasztalja, hogy a fogak tartószerkezete, a fogágy meggyengült vagy egy igen elhanyagolt, kiterjedt fogszuvasodással találja magát szemben, akkor általában foghúzást javasol. Emellett elkerülhetetlen akkor is, ha korábban gyökér kezelt fog krónikus gyulladásban van, sok esetben pedig a bölcsességfogak okozta kellemetlen panaszokat is csak foghúzással lehet kiküszöbölni.

Tehát ha nincs nagy baj, valószínűleg nem is kell a foghúzástól előre rettegnünk. Ha azonban az orvos is fogeltávolítást javasol, akkor sincs szükség pánikra, hiszen köszönhetően a modern eszközöknek és érzéstelenítőknek, szinte észrevétlenül történik meg a fogeltávolítás. Maga a kivétel pedig a legtöbb esetben csupán néhány másodpercig tart.

Mikor fáj a foghúzás?

A fogorvosok véleménye szerint a gond ott kezdődik, hogy a legtöbb esetben napokig, sőt van, hogy hetekig halogatják a fogászati rendelő meglátogatását. Egy csúnyán begyulladt foggal pedig a legprofibb szakemberek sem tudnak csodát tenni. Ezért szokták felhívni inkább arra a figyelmet, hogy előzzük meg a bajt és igenis menjünk el fél évente kontrollra. Ilyenkor, ugyanis ha az orvos azt látja, hogy valamelyik fog annyira rossz állapotban van, hogy el kell távolítani, valószínűleg nincs annyira begyulladva még, hogy húzás közben komoly fájdalmat érezzünk.

Persze a foghúzás fájdalma függ a megfelelően beadott érzéstelenítőtől is és a fogorvos rutinjától is. Ha egy tapasztalt fogorvoshoz megyünk, akkor a szakértő kezeknek köszönhetően a foghúzás teljes művelete, nem fog tovább tartani 5 percnél és alig fogjuk megérezni. Érdemes már a gyerekeket is felkészíteni arra, hogy a fogászat szükséges.

Kategória: Életmód