Miért lehet okos döntés a műanyag tetőablak a faablakkal szemben?

Amikor ablakcseréről van szó, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy milyen ablak legyen: fa vagy műanyag. A műanyag ablakok elterjedtebbek manapság, de még mindig vannak olyanok, akik a faablak mellett teszik le a voksukat.

Természetesen mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, annak ellenére, hogy a műanyag mára lényegesen elterjedtebb, még mindig vita folyik arról, melyik a jobb megoldás. Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a tetőtérben nem lehet faablakot tenni, pedig ez nem így van, ugyanakkor a műanyag ablakoknak számos előnyük van, ami miatt jobb választást jelenthetnek.

Az ár egy döntő szempont szokott lenni, ami a legtöbb esetben a műanyag ablakok felé billenti a mérleget. Persze, ha nem fehér műanyag ablakot szeretnénk, hanem valamilyen színben gondolkodunk, akkor az ár drágulhat, de még így is olcsóbb lehet, mint a faablak. A másik tényező, ami miatt a fa ablakot kevesebben választják, hogy a műanyagot nem kell karbantartani, anélkül is tartós marad évtizedekig. A faablak ugyan tartósabb, de ehhez rendszeres karbantartásra, felületkezelésre van szükség, ezt pedig sokan nem szeretnék vállalni.

A műanyag ablak sem feltétlen rosszabb környezettudatossági szempontból

Manapság a környezettudatosság nagy hangsúlyt kap, és azt gondolhatnánk, hogy ez a faablakok felé billenti a mérleget, pedig az nem teljesen van így. Bár a műanyag nem lebomló anyag, manapság a régi ablakokat újra tudják hasznosítani, így nem kerülnek a szeméttelepre, hanem új formában kerülnek legyártásra, így csökken a környezetszennyezés.

Az előállítási folyamat is egyre inkább a környezettudatosság jegyében zajlik, és bár nem mondható ki, hogy egy műanyag ablak környezetbarát, de annyira nem is szennyezi a környezetet, mint azt elsőre gondolnánk.

Amennyiben tartós és gazdaságos megoldást keresünk az ablakcserére, akkor a műanyag ablak jó választás lehet a tetőtérbe is. Arra azonban figyeljünk, hogy megbízható vállalkozást keresünk, és minőségi ablakot választunk.

Kategória: Életmód