Miért jó a biztonsági kamera otthonra?

A riasztó egyre több lakásban jelenik meg, és sok otthonnak az alaptartozéka. Az viszont a mai napig nem egyértelmű, hogy a biztonsági kamera hasznos találmánynak mondható-e. Egyesek szeretnének választani közülük, mások pedig együtt szerelik fel a biztonság érdekében. De vajon kell kamera otthonra is?

Riasztó vagy kamera?

A riasztó jelenléte biztonságot nyújt, azonban az otthonunk elhagyása után csak akkor értesülünk a betörésről, ha távfelügyeletet is fizetünk. Ellenkező esetben fogalmunk sem lesz arról, hogy pontosan mi történik a négy fal között. Vagy, ami még rosszabb, ha a riasztó a ház alsó szintjén van bekötve, mi pedig egyedül ébredünk az éjszaka kellős közepén, nem fogjuk tudni, hogy valami leesett-e, vagy tényleg betörtek hozzánk.

Ezzel szemben a kamera egy pluszt ad, amivel ma már a telefonunkon keresztül is ellenőrizni tudjuk a hívatlan vendégek jelenlétét. Ezek a kamerák általában a házi Wi-Fi hálózathoz csatlakoznak, és egészen addig élőben látjuk rajta a közvetítést, amíg el nem megy az internet.

A kamerák előnye

A biztonsági kamera másik előnye, hogy szó szerint bármikor ellenőrizhetjük a lakást. Egyszerre vagy külön nézhetjük a kijelölt zónákat, és változtathatunk a látószögön is, ezáltal virtuális sétát tehetünk a lakásban. Ez az opció akkor jó igazán, amikor nem vagyunk otthon, és szeretnénk biztosra menni abban, hogy minden a legnagyobb rendben van. Jó példa erre az egy hetes nyaralás, amikor szeretjük ellenőrizni, hogy a lakás ugyanúgy fogad majd minket, mint ahogy hagytuk. Nincsenek többé kellemetlen meglepetések!

Amennyiben illetéktelenek törnek be a lakásba, és pár perc alatt elvisznek minden mozdíthatót, akkor hiába a riasztó, még a távfelügyelet sem lesz elég gyors. Mire mindenki kiérkezik, a betörők már árkon-bokron túljárnak. Ilyenkor minden egyes perccel egyre nagyobb az esélye, hogy nem fogják őket megtalálni. Szerencsére a kamera egy plusz segítséget nyújt, mert könnyen lehet, hogy felvette a betolakodók arcát, ruháját, mozgásukat vagy valami személyes jelet. Ezek a felvételek segíthetnek a rendőrségnek a keresésben.

Kategória: Életmód