Miért ártalmas az alkoholfogyasztás?

Az emberek szeretnek iszogatni egy-egy összejövetel, eseményen vagy éppen egy szilveszteri partin. Egy pohár bor vagy egy finom koktél pedig nem csak ellazít, de stressz oldó hatással is bírhat. Akkor van probléma, ha az alkohol fogyasztás mindennapossá válik, és a mennyiség meghaladja azt a mértéket, ahol már bódult állapot következik be.

Sajnos bizonyos generációk főbb jellemzője az alkoholizmus lett. Tíz emberből minimum három vallotta, hogy felmenői szenvedtek alkoholproblémákkal. Az akkori idők sajnos erre kényszerítette őket, az elveszettség és az alkoholba menekülés gyakori jelenséggé vált. Manapság azonban egyre tudatosabban próbálnak meg élni az emberek, nem csak a káros élelmiszereket szűrik ki, de a minőségi alkohol is fontos szemponttá vált.

A minőségi borok országa Magyarország, a hegyoldalakban termelt szőlő csodálatos zamatot ad a helyi boroknak. A borok mellett a pálinka is nemzeti itala az országnak, ezeknek az italoknak gyakori fesztiválokat is szerveznek, hogy bemutassák az oda látogatóknak különlegességeiket. A mérsékelt alkoholfogyasztás a szervezetnek nem árt, azonban a mértéktelen már súlyos károkat is okozhat.

Az alkohol, mint rombolóeszköz

Ezért fontos felhívni a figyelmet, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás nem marad következmények nélkül. Külsőleg nem csak a bőrön, de a hajon és körmökön is meglátszódik. A szervezet vízhiányban szenved, így a bőr elveszti ruganyosságát, hamar ráncosodni kezd, míg a haj elveszti fényét és töredezetté válik. Belsőleg sajnos már ijesztőbb a helyzet, ugyanis a szívritmuszavartól kezdve a gyakori légszomjig, a terhelhetőség és munkaképesség csökkenéséig, magas vérnyomásig vezethet.

A szívinfarktus vagy akár agyi infarktus gyakori okozója a mértéktelen alkohol fogyasztás. Ezek csak a tünet együttesek egy része, sajnos sokkal több keletkezik az alkohol ivása során. A fizikai tünetek mellett gyakori a pszichés panaszok is továbbá az italozó környezetére is kiható szociális problémák. A gyakori alkohol fogyasztóknak mindenképp segítségre van szüksége, szakember segítségére. Sajnos sokan későn jönnek rá, hogy már bizonyos tünetekkel, problémával küzdenek.

Támogató: szilvesztertipp.hu

Kategória: Életmód