Megfelelő szigeteléssel csökkenthető az energiafelhasználás

A hazai felmérések szerint a légkondicionálók használata 15%-kal megemeli a nyári áramfogyasztást, a fűtés télen produkál majdnem ilyen mértékű növekedést az áramhasználatban. A fűtés a gáz használatát sokkal nagyobb mértékben növeli a téli időszakban. A megfelelő szigeteléssel házakra bontva és összességében is mérsékelhető az ember energiafogyasztása, mely számtalan előnnyel jár.

Környezetvédelmi, gazdasági és kényelmi szempontból is csak nyerhetünk a jó minőségű és szakszerűen applikált szigeteléssel, legyen szó családi házról, panelről, téglaépítésű társasházakról vagy akár nagyméretű, modern villákról. Hosszú távon a szezonálisan használt ingatlanok (nyaralók, szőlőhegyi kis házikók) is meghálálják a szigetelést. Az ipari épületek, irodaházak, funkcionális épületek, raktárak szintén potenciális „energiavámpírok”. Természetesen jellegüktől függ, hogy érdemes-e szigeteléssel foglalkozni esetükben.

Az olcsó hőszigetelés ára

A gazdaság számára is fontos az energiatakarékosság, nem csupán Magyarországon, de az egész világon. Hatalmas összegeket emésztenek fel a közüzemi számlák, melyek hatására van ugyan pénzforgás, de a fűtési vagy hűtési főszezonban túl egyoldalú a mérleg. A családok, egyének gazdálkodása szempontjából szintén hatalmas jelentőséggel bír a jó szigeteléssel megspórolt összeg télen és nyáron is. A téli időszakban 6-7 Celsius fokkal melegebb a belső hőmérséklet, ha van megfelelő szigetelés, nyáron pedig nagyjából ugyanennyivel sikerül hűvösebben tartani a lakást.

A villanyfűtés vagy gázfűtés, sőt a fafűtés ahhoz, hogy ezt a 6-7 fokot biztosítsa, sajnos hazánkban jelentős összeget emészt föl. Szintén magas összegre rúg az áramszámla, amennyiben kellemes hűvöset szeretnénk légkondicionálónk segítségével elérni. A fűtés és hűtés kikapcsolás, bekapcsolás, följebb-lejjebb állítása anyagi és energiatakarékossági szempontból nagyon fontos. A fűtőberendezésekkel és légkondicionálókkal nem lehet gazdaságosan tartós eredményt elérni. Ezzel szemben a szigetelés által biztosított plusz vagy mínusz hőmérséklet állandó, erre kell csupán komfortérzetünknek megfelelően némileg rásegíteni.

Természetesen a fűtést nem lehet kiváltani, de a légkondicionálót igen. A légkondihoz hasonlóan viszont a szigetelés egyszeri nagyobb beruházás, amelynek eredményét élvezve nem fogunk havonta számlát kapni annak energiahasználati díjáról.

Kategória: Életmód