Lábazati kőburkolatot szeretnél? Ezekre figyeljünk oda!

A burkolatok egyik csoportjába tartoznak a lábazati kőburkolatok. Egy létesítmény lábazati kőburkolata akkor a tökéletes, ha az nem csak esztétikailag, de szerkezetileg is megfelelő állapotban van. A természetes kőburkolatok mind szépek, értékesek esztétikusak és időtállóak tudnak lenni, főleg ha gondosan karbantartjuk őket, ilyenkor pedig időtlen időkig is betudják mutatni a ház tulajdonosának kiváló ízlését és stílusát.

Gondosan tervezzük meg, mit szeretnénk valójában

Ha lábazati burkolatot szeretnénk, akkor a legfontosabb a tervezés és hogy alaposan gondoljuk át, hogy mint anyagában, mint szerkezetében a tökéleteset válasszuk ki. Tegyük fel magunknak azt a kérdést, hogy ez a lábazati burkolat minek lesz majd az időn belül kitéve és milyen hatásokkal kell szembe néznie? Gondoljunk csak a lecsapódó csapadékra, a fagyra, a hóra, vagy éppen a nyáron tomboló kánikulára.

A szennyezet levegőre, a beszivárgó nedvességre. Ha megfelelően válasszuk ki a burkolatot, illetve ellátjuk a szükséges kiegészítő kezelésekkel, akkor a lábazatunk biztosan ellen tud állni, ezeknek a káros hatásoknak és egy strapabíró, ellenálló és tartós lábazati kőburkolatot készíthetünk el. Anyagát illetően többféle közül választhatunk. Lehet mészkő, homokkő, mészmárga, gránit, pala vagy tufa.

A lábazatot igazítsunk a saját tetszésünkre és az épület stílusához, ám nagyon fontos hogy a kinézet mellett praktikus és időtálló is legyen. Ezért nagyon fontos hogy fagyálló legyen! Még az elején, tervezés során jó, ha meghatározzuk a lapméreteket, a fuga színét és a felület kinézetét. Így sokkal könnyebben megfogjuk azt találni, melyet keresünk. A burkolat színéhez válasszuk a homlokzat elemeinek színét (például a homlokzati festéket és a falfelületek színeit).

Formája szerint a burkolat lehet szabálytalan kövekből kirakott, illetve szabályos vágott kövekből kirakott is. Szerkezeti kialakítása pedig lehet szerelt, ragasztott vagy önálló szerkezetként épített is. A gondos megtervezés után nekiállhatunk a munka nagyobb részére, a gondos, szakszerű jó minőségű eszközökkel és anyagokkal történő lábazat burkolás.

Forrás: www.mediterranepitohaz.hu

Kategória: Életmód