Kell bidé egy fürdőszobába?

A bidé kérdése a mai napig vitás kérdés, hogy kell-e ilyen egy otthoni fürdőszobába. Sokan azt sem tudják mi az, másik tudják, de feleslegesnek tartják. Ennek ellenére hazánkban is sok helyen láthatunk bidét a fürdőben. De tényleg jó, ha van?

Talán nem okozunk meglepetést senkinek, ha kijelentjük, hogy a bidé a leginkább kétséget támasztó fürdőszobai berendezés, talán még a piszoárnál is kétségesebb. A használatának kétség kívül vannak előnyei, de még mindig vita tárgyát képezi, hogy kell-e nekünk ilyen otthonra vagy sem.

Sok fürdőszobában látni, ám még több van, ahol nincs ilyesmi. Vannak, akik sem amolyan státusz szimbólumnak tekintik, olyan luxusnak, amivel tudnak úgymond hivalkodni, hogy nekik ilyenjük is van, mások meg felesleges pénzkidobásnak tartják. Úri huncutságnak, hóbortnak.

Mi is az a bidé?

Aki esetleg nem ismerné ezt a berendezést, azoknak gyorsan felvázoljuk az alapokat. A bidé elsőre úgy néz ki, mint egy ülőke nélküli WC csésze, ám nem találunk benne nagy öblítő nyílást, ahogyan azt egy WC esetében várnánk, hanem inkább a mosdókagylóhoz hasonló lefolyót, és még hideg-meleg vizes csapot is. Jellemzően a WC mellett szokott helyet kapni, és sokakban merül fel a kérdés, aki még nem látott ilyet, hogy mire is való.

Talán film is rémlik sokaknak, ahol a szereplő a csizmáját mosatta le benne, de a helyezet az, hogy nem cipőpucolásra való. Az eredeti francia szó jelentése segíthet felfedni, mire is való a bidé. A bidé ülőmosdót jelent, és az alsótest öblítésére, tisztán tartására való.

Szükség van rá egyáltalán?

A bidét használók és nem használók tábora eléggé megoszlik, van, aki használja, és van, aki nem. Kétség kívül vannak higiéniai előnyei, ami nem elhanyagolható szempont, és aki nem ódzkodik a használatától, bátran válasszon ilyet a fürdőszobájába. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a helyigénye hozzávetőleg akkora, mint egy WC-é, tehát nagyobb fürdőszobák esetén jöhet csak szóba, kisebbek esetén nem feltétlen érdemes bezsúfolni egy ilyen berendezést.

Kategória: Életmód | Címkék: