Kapcsolatgyilkos szokások

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, és mindenkinek vannak apró, zavaró szokásai, rigolyái is. Ezek alapvetően normálisak. Viszont vannak olyan magatartásformák, melyeket mindenképp kerülni kell egy kapcsolatban, ellenkező esetben nagy károkat okozhatunk a párunknak, sőt szakítás is lehet a vége.

De milyen szokásokat érdemes kerülni?

Szokások, melyeket a kapcsolat végét is jelenthetik

  • Túlzott elvárások: természetes emberi igény, hogy azt akarjuk, hogy szeressenek minket, és valószínűleg van is egy elképzelés, ahogyan szeretnénk, hogy ez megtörténjen. Ám ha ez a vágy elvárásokba fordul, az rosszat tesz a kapcsolatnak, de az ember lelkének is. Folyton úgy fogja érezni, hogy őt nem szeretik, ez pedig lelki problémákhoz, de akár testi tünetekhez is vezethet. Önbizalmi és önértékelési gondok léphetnek fel, melyek akár teljesítményproblémákhoz is vezethetnek.
  • A régi kapcsolatok hibáit vetíteni a mostani kapcsolatra: mindenkinek van múltja, rossz és jó tapasztalati, de attól, hogy előző párunkkal rosszul alakultak a dolgok, rosszul bánt velünk, még nem kell automatikusan feltételeznünk, hogy ez az új kapcsolatban is így lesz. Ha folyamatosan a régi kapcsolatba ragadva próbáljuk működetni az újat, az vitákhoz, sőt szakításhoz is vezethet.
  • Minden vitában győzni akarunk: egy kapcsolatban a viták a konfliktusok megoldására szolgálnak, nem pedig arra, hogy verbálisan legyőzzük, megalázzuk a másikat. Ha arra koncentrálunk, hogy mindig igazunk legyen, akkor a probléma nem kerül megoldásra, ez pedig a kapcsolat végét is jelentheti.
  • Mobilozás a minőségi idő helyett: az online jelenlét ma már a mindennapi életünk része, viszont nem szabad, hogy ez a párunkkal eltöltött idő rovására menjen.
  • Bocsánatkérés hiánya: tévedni, hibázni emberi dolog, ám nagyon fontos, hogy ezt be is tudjuk ismerni, és bocsánatot tudjunk kérni a tévedéseinkért. Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor az komoly gond, mert így megmarad a harag, a sértettség, ez pedig szorongáshoz, de még depresszióhoz is vezethet.
Kategória: Életmód