Intim szféra a párkapcsolatban

Rengeteg vita folyik arról, és rengeteg cikk is született már a témában, hogy hol van egy kapcsolatban az intim szféra határa. Érthető itt ez alatt, hogy van-e joga belenézni a partnernek a telefonjába, számítógépébe, levelezéseibe. Ezeken belül is konkrétan mibe? A másik nemmel folytatott beszélgetésekre? A munkahelyi, esetleg pénzügyi dolgokba?

Utóbbi két esetben, ha már komolyabb a kapcsolat és együtt is élnek a felek, akkor indokoltnak is mondhatjuk, de ez akkor működik tökéletesen, ha amúgy is minden ilyen munkahelyi és pénzügyi dolgot meg tudnak beszélni egymással, és tisztában vannak egymás anyagi helyzetével.

Van némi kettősség abban, hogy mikor érdemes, vagy kell belenézni a partner levelezéseibe. Alap esetben teljesen indokolatlan, és nincs is rá szükség, ha minden tökéletesen működik a viszonyban, hiszen akkor tényleg a legkisebb ok sincs ilyesmit tenni.

Sőt van, hogy a párok egymás telefonját is használhatják bármikor, egymás gépét, laptopját is, vagy egymás mellett is vannak a számítógépek, mert amúgy is sokat használják közösen. Ilyenkor persze alig ad okot gyanakvásra a másik, hiszen nyitott könyvként tárul fel az összes felhasználói dolga a másik számára.

Megnézni, vagy nem nézni? 

Feljöhet olyan helyzet, szituáció, gyanú, mikor igenis nincs más megoldás, mint suttyomban belekukkantani a másik telefonjába. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogy tesszük. Mikor párunk zuhanyozni megy, vagy mosdóba csücsül be több időre telefon nélkül, olyankor vethetünk esetleg egy óvatos pillantást a beszélgetéseire.

Mindig megvan a lebukás veszélye, de ha tényleg alapos okot ad rá, akkor sajnos nincs más lehetőség a kiderítésekre. Nem garancia, hogy bármit is talál az ember, ami árulkodó, ilyenkor azért meg lehet nyugodni, mert ha a partnernek vaj van a füle mögött, azért az általában hamar kiderül egy ilyen kutakodós szituból.

De mit is tehetünk, ha kiderül valami disznóság? Hallgassunk, vagy borítsuk a bilit? Ez nagyban függ a probléma nagyságától, és az ember saját habitusától is. Ha konkrét jelét látjuk, hogy a párunk megcsalt, vagy viszonyt folytat mással a hátunk mögött, akkor igenis érdemes kiborítani azt a bizonyos bilit, és kérdőre vonni, vállalva a szembesítést, és beismerést, hogy belenéztünk a telefonjába, mert máskülönben sose derül ki a dolog.

Viszont ha nincs konkrét bizonyíték, csak gyanús elemek, ismeretlen emberekkel való beszélgetések, amik kétértelműek, akkor jobb, ha az ember kivár egy kicsit, még akkor is, ha okoz magának pár álmatlan éjszakát. Esetleg egy következő alkalommal többet találhat, vagy épp kiderül, hogy semmi ok aggodalomra.

Kategória: Életmód