Hogyan, és milyen gyakorisággal kell a friss betont locsolni?

Ha egy ház alapja elkészül, vagy befejezzük a járda, esetleg a födém betonozását, nem dőlhetünk még hátra, hiszen nem végeztünk minden teendővel. Ilyenkor ugyanis következik a friss beton kezelése, melynek legfontosabb része a locsolás.

A beton kötőanyaga cement, a cement kötéséhez pedig szükség van vízre. Éppen ezért nem csak a bedolgozásakor kell vizet adni a keverékhez, hanem később is biztosítani kell a cement hidratációját. De mégis milyen gyakran kell meglocsolni a friss betont?

Friss beton locsolása: Mikor és mennyit?

A friss beton locsolása tartja a betont nedvesen, ez pedig a betonban megtalálható cement kötését tudja biztosítani. Nagyon leegyszerűsítve ennek köszönhetően lesz szilárd és erős a beton. A friss beton szilárdulása és kötése pedig biztosítja a beton teherbíró képességét, ami szükséges a rendeltetésszerű használathoz. Ha nem köt meg rendesen a beton, akkor rövid időn belül elkezd majd repedezni. A friss betont az első néhány napban rendszeresen locsolni kell.

Így fog tudni a leggyorsabban megkötni a beton, ezért nem szabad megvárni míg a beton teljesen kiszárad. Néhány nap után a beton gyors kötése lelassul, ám a folyamat ilyenkor sem áll meg, így a beton nedvességének biztosítására továbbra is szükség van.

Bár a friss betont mindenképpen nedvesen kell tartani, mégsem mindegy, hogy milyen terület betonozásáról van szó. Például egy ház alapjának locsolásánál kicsit körültekintőbbnek kell lennünk, mint egy kerti betonjárda esetében, de természetesen még egy több méter betonoszlop nedvesen tartását is meg kell valahogy oldani. Ha egy családi ház alapjáról van szó, akkor a betonozástól számítva az első napokban óránként kell locsolni azt, ezzel biztosítjuk a kötéshez szükséges nedvességet.

De egy betonjárdát akár úgy is nedvesen tarthatjuk, ha valamilyen nedvszívó anyaggal letakarjuk azt. Ha a magas beton oszlop deszkával van zsaluzva, akkor locsoláskor megszívja magát a fa deszka, ez pedig segít nedvesen tartani a betont. Ha egy-két óránként az oszlopot felülről meglocsoljuk, akkor ahogy a víz lefolyik rajta, a betont végig nedvesen fogja tartani. Azzal azonban mindig számolnunk kell, hogy nagy melegben a víz is gyorsabban párolog, így a nyári kánikulában biztosan sűrűbben kell locsolni a betont.

Kategória: Életmód | Címkék: