Hogyan célszerű takarítani a betonpadlót?

A betonpadlók manapság egyre elterjedtebbek, nemcsak gyárcsarnokokban vagy ipari épületekben találkozhatunk velük, hanem már az otthoni felhasználásuk is egyre népszerűbb. A közös pont mindkét esetben ugyanaz, a beton olcsó és tartós.

Emellett takarítani sem bonyolult, mindössze némi odafigyelést igényel. A betonpadló a csiszolás és a polírozás után egy rendkívül zárt felületet képez, lényegében egy összefüggő, fényes felületet kapunk. Ugyanakkor a beton szerkezetéből adódik, hogy a vegyi hatások ellen nem ad teljes védettséget még a polírozás sem.

Emiatt a takarítás során mindenképp figyelni kell, hogy milyen vegyszereket és készítményeket használnunk. Ha a lakásunkban van betonpadló, akkor a vegyszerek kiválasztása nem annyira bonyolult, ha viszont ipari csarnokról van szó, akkor már kicsit nehézkesebb a helyzet. A készítményeknek ugyanis nemcsak a beton szerkezetét kell védeniük, de az olyan szennyeződéseket is el kell távolítaniuk, mint a targoncaolaj, vagy a gépzsír. De bárhol is van a betonpadló, a lényeg, hogy a semlegeshez közeli pH-ja legyen a készítménynek, amit a takarításhoz használunk.

Mit tehetünk, ha nagyon karcos a betonpadlónk?

A karcok ellen a felületkezelő szerek nem lesznek elegendőek. Egy ipai épületben nem akkora gond, ha karcos a padló, ám ebben az esetben is eljöhet a pont, amikor muszáj felújítani. Ha a lakásunknak van betonpadlója, akkor a csiszolásra valószínűleg csak egyszer fog sor kerülni, mégpedig akkor, amikor beköltözünk, hiszen ha a beton kibírja a targoncák és gyártósorok terhelését, akkor az otthoni terhelést is bírni fogja. Ha mégis karbantartásra kerül a sor, akkor lényegében a beton újracsiszolásról lesz szó.

Ehhez a feladathoz csiszoló és polírozógépekre, illetve ipari porszívókra lesz szükség. A művelet során a csiszológépek felszedik a beton felső rétegét, majd újra csiszolják, hogy megint egy fényes, homogén felületet kapjunk. Ennek köszönhetően a betonpadló újra karcmentes és tartós lesz, újbóli felületkezelésre pedig egy jó darabig nem lesz szükség.

Kategória: Életmód