Farost lemez – Az építőipar és a bútorgyártás jolly jokere

A farostlemez szinte minden házban megtalálható alapanyag. Egyrészt építőipari, másrészt bútoripari felhasználása okán van ott szinte mindenhol. A bútorgyártás alapanyagai között oly sok minden megtalálható, hogy nagyon hosszú listát írhatnánk róla. Ugyanígy kellene eljárnunk, ha a farostlemez felhasználási területeit és előnyeit ecsetelnénk, ezért szorítkozzunk a leglényegesebb, legelterjedtebb és az átlagember számára leginkább testközelben lévő momentumokra.

Az építőiparban a farostlemez akár kiegészítőként, akár nyersanyagként nagyon fontos nyersanyagot jelent. A betonozások kereteként, kitámasztáshoz, falazáshoz, szigetelésekhez vagy könnyűszerkezetes házakhoz ideális megoldás. Ugyanígy a bútorkészítésben is igazi jolly joker. A farostlemez falburkolatként a legismertebb, de tetőszerkezetek elemeiként szintén gyakran feltűnik.

A bútorgyártás egyik legalapvetőbb alapanyaga a farostlemez. Több sűrűségben, több felületi megoldással, több színben elérhető anyag, melynek minden olyan helyen jelenetősége van, ahol a szilárdsági követelmények nem teszik szükségessé a tömör fát. A bútorok hátlapja rendszerint farostlemezből készül, de a beépített bútorok, konyhabútorok, lemezelt szerkezetek készítésekor kapja a legnagyobb szerepet. A könnyebb, egyszerűbb bútordarabok teljes egészében készülhetnek ebből a faipar, az építőipar és a bútoripar számára hasznos és rendkívül költséghatékony anyagból.

Mi az a farostlemez? A farostlemez nem más, mint különböző faanyagok aprított és préselt „masszája”, melyet bevonattal vagy bevonat nélkül használnak fel. A bútoriparban egészen új felhasználási területek nyíltak a farostlemez számára, de az építőiparban is ez történt. A faanyag újrahasznosításának egy végtermékeként környezetkímélő és erőforrásgazdálkodási szempontból is kiváló anyag jött létre, mely lehetővé teszi az egyszerű és sokszor rendkívül költséghatékony megoldásokat.

A divatosnak számító bútoráruházak, lakberendezési áruházak bútorainak egy jelentős része farostlemez alapú. Igaz, hogy a farostlemez bútorok kevésbé strapabírók, mint a tömörfa bútorok, de sok kisbútor vagy akár gardróbszekrény esetén nincs is szükség tömörfa erősségű szilárdságra. A farostlemez bútorok viszonylag rosszul bírják a nedvességet, ezért például fürdőszobabútorok esetén kevésbé népszerű alapanyag.

Forrás: www.juhar.hu

Kategória: Életmód