Egyre olcsóbban lehet lakáshitelhez jutni

Nem véletlen, hogy alaposabban is megnövekedett a magyarok hitelfelvételi kedve a közelmúltban, a legfrissebb hírek szerint ugyanis egyre olcsóbban lehet az országban lakáshitelhez jutni, így nem ritka ma már az sem, hogy egy bank a megfelelő feltételek mellett 4 százalék alatti THM mellett kínál lakáskölcsönt.

Természetesen ez a legszélsőségesebb példa, de a rendelkezésünkre álló adatok szerint a jelenlegi hitelajánlatok jelentős része még így is 5-7 százalékos THM-mel garantál kölcsönt 2015 végén, amiből nagyon sok pénzintézet kedvezményt is ad. Kijelenthető tehát, hogy hazánkban példátlanul olcsóak lettek a lakáshitelek!

Régen nem láttunk ilyen kedvező ajánlatokat

Mint arra a legfrissebb statisztikák is felhívták a figyelmet, régen nem láttunk ilyen alacsony THM-eket a bankok kínálatában, mint manapság, azonban nem árt mindenkinek körültekintően válogatnia és jól figyelnie, ha most szeretne kölcsönt felvenni, hiszen szinte napról-napra változnak az ajánlatok. Így is példátlan azonban, hogy két állami tulajdonba került pénzintézet, avagy az MKB Bank és a Budapest Bank is úgy próbálja meg rávenni ügyfeleit a lakáshitel felvételére, hogy kölcsöneiket 4 százalék alatti THM-mel kínálják. Nyilván ezek csak az állami kézben levő bankok, akik értelemszerűen több kedvezményt élvezhetnek társaiknál, ellenben a kereskedelmi bankok sincsenek túlzottan elmaradva ettől az aránytól.

A legtöbb ilyen pénzintézet például 5-6 százalékos THM-mel kínálja lakáskölcsöneit, és csak nagyon ritkán emelkednek ezek a számok 7 százalék fölötti tartományokba, amire utoljára csak a gazdasági válság kirobbanása előtt volt példa – noha akkor sem sokszor. Persze mint mindig, ezúttal is vannak lényegesen drágább ajánlatok, ahol a rugalmasságot és az extrákat kell megfizetnünk, de ha hajlandóak vagyunk a kompromisszumokra, ma már egészen olcsón is hozzájuthatunk lakáshitelhez.

Ebből következik, hogy a hazánkban elérhető lakáskölcsönök ára rendkívül széles sávot ölel fel, így garantáltan mindenki találhat igazán kihagyhatatlan ajánlatokat, sőt mi több, azok az ügyfelek, akik extrákat is vállalnak, vagy hitelképesek, több pénzintézetnél is hozzáférhetnek további kedvezményekhez és árengedményekhez. Érdemes tehát megfelelően körüljárni a témát, és megfontolni a választást, hiszen több banknál akár tízezreket spórolhatunk a teljes futamidő során csak azzal, hogy hosszú évekre odakötjük magunkat, ezáltal új bankszámlát nyitunk, és arra utaltatjuk fizetésünket.

Érdemes figyelni az időszakos kedvezményeket is

Ha lakáshitelre van szükségünk, akkor bizonyára új házat szeretnénk vásárolni vagy építeni magunknak, egyszóval a felvétel nem tűr túl sok halasztást. Amennyi időnk azonban van, abban az intervallumban érdemes mindig kutakodni a legjobb ajánlatok között, hiszen a legtöbb bank általában időszakos jelleggel hatalmas akciókat hirdet pláne bizonyos esetekben, így ünnepek vagy szezonok előtt, esetleg olyan kivételes helyzetekben, mint amilyen idén hazánkban a forintosítás és az elszámolás volt.

Egy-egy jó akcióval márpedig sok helyen százezreket is megspórolhatunk magunknak! Példának okáért vannak bankok, akik díjelengedési akciókat hirdetnek, ezáltal például megspórolhatjuk az értékbecslés, a tulajdoni lap, de akár még a térképmásolati költségeket is, amelyek lakástól és kölcsöntől függően súlyos tízezreket jelentenek. Szinte minden bank kínál kedvezményeket – gyakran több százezres tételeket is – azok számára, akik vállalják, hogy meglévő bankjukat faképnél hagyják, és az új pénzintézeten belül nyitnak maguknak számlát. Figyeljünk tehát oda a választáskor!

Kategória: Életmód