Egyre olcsóbbá válik a zöld energia

Egyre érdemesebb lesz a magánszemélyeknek és az államoknak is különféle megújuló energián alapuló befektetésekbe ruházniuk, hiszen a legfrissebb tanulmányok szerint a zöldenergia, de különösen a szél- és napenergia költsége a jövőben további drasztikus csökkenést mutat majd.

Ez a Nemzetközi Energiaügynökség és az Atomenergia-ügynökség véleménye szerint azt jelenti, hogy a nem fosszilis energiahordozókból nyert energia sokkal versenyképesebb lesz, mint eddig, és rövidtávon megelőzheti például az atomenergia árát is.

Már évek óta csökkenés tapasztalható

A napelemek és szélerőművek által előállított energia árával kapcsolatban már évek óta jelentős és folyamatos csökkenést tapasztalhattak a piaci elemzők, így az előállítási költség ma már megelőzte a fosszilis energiahordozókból nyert áramét, ám a különbség a két alternatíva között a jövőben még tovább növekedhet majd, ami egyre olcsóbb áramköltségeket jelenthet. A fenti hírek egy 22 országban elvégzett kutatás alapján születtek meg, amelyben a szakemberek közel 200 energiatermelő létesítmény jellemzőit vizsgálták meg. A szakértők azzal a céllal készítették el a tanulmányt, hogy kimutathassák, az egyes előállítási formákkal milyen költségekkel lehet jelenleg áramot előállítani, ha minden járulékos költséget számításba veszünk.

A tanulmány megállapította, hogy bár az atomerőművek sokkal olcsóbban termelnek energiát a gáz- és szénüzemű erőműveknél, ugyanakkor a háttérben egyre versenyképesebbé válnak – ha a teljes élettartamot vizsgáljuk – a szél- és napenergia hasznosításának költségei. A tanulmány kiemelte, hogy jelenleg nem létezik olyan, hogy legolcsóbb energiaforrás, mert minden beruházásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezen túlmenően számtalan tényező határozza meg, hogy melyik erőmű termel olcsóbban áramot, amit az aktuális piaci helyzet is meghatároz. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a jövőre nézve ne lehetne levonni értékes következtetéseket!

Fejlődik a technológia

A tény ugyanis mindig tény marad: a fosszilis tüzelőanyagot használó erőművek technológiai fejlődése nem csak lelassult, hanem konkrétan évek óta stagnál, a legtöbb esetben inkább már csak a rizikófaktort és a veszélyességet próbálják meg apasztani újabb módszerekkel, de a hatékonyság nem fejlődik. Ezzel szemben szinte minden hónapban előbukkan egy olyan új fejlesztés, legyen az valamilyen energiakinyerési- vagy tárolási technológia, ami sokkal hatékonyabbá, és ebből kifolyólag olcsóbbá teszi a szél- és napenergia kinyerését.

Ebből a szempontból pedig kijelenthető, hogy hosszabb távon előbb vagy utóbb – de inkább előbb – a zöldenergiák sokkal olcsóbbá válnak, mint környezetkárosító társaik, így érdemes mielőbb váltani és fejleszteni annak érdekében, hogy ez környezetünk védelmének érdekében – és nyilvánvalóan pénztárcánk miatt – mielőbb végbemehessen Magyarországon is.

Kategória: Életmód