Egyre nő az igény: fókuszban a biztonságszervező szakma

A biztonságszervezők kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalatok, intézmények és bizonyos közösségek életében. Nagyon sokrétű feladatuk van, ide tartozik a biztonsági rendszerek tervezése, a kockázatelemzés és bizonyos védelmi intézkedések kidolgozása.

Egy komoly szakma, ami komoly felkészültséget és naprakész tudást kíván, hisz a technológiai fejlődés megállíthatatlan és az újabb és újabb kihívások között is talpon kell maradni. A biztonságszervezők tehát azok, akik felelősek a biztonsági intézkedések kidolgozásáért és végrehajtásáért, valamint a kockázatok és fenyegetések elemzéséért.

Ők foglalkoznak az épületek és területek biztonságával, a beléptető rendszerekkel, megfigyelő kamerákkal és más biztonsági eszközökkel. Emellett az ő feladatuk a személyzet képzése és oktatása is.

A biztonságszervezők szorosan együttműködnek a vezetőséggel és más részlegekkel, így az informatikai részleggel is egy-egy vállalatnál. A biztonsági rendszerek tervezése során figyelembe veszik a specifikus igényeket és kockázatokat, és olyan megoldásokat dolgoznak ki, melyek optimális védelmet nyújtanak.

Biztonságszervezőként vállalatoknál, kormányzati szerveknél, kórházaknál, szállodákban és reptereken is el lehet helyezkedni. Tömeg- és sportrendezvényeken például jogszabályi kötelesség biztonságszervezőt alkalmazni, de a gazdálkodó szervezeteknél is egyre nagyobb igény jelentkezik ilyen szakemberekre.

Alapvető feladatuk, hogy biztosítsák a dolgozók, vendégek és infrastruktúra biztonságát. A szakma pedig sokféle ismeretet és készséget igényel, melyeket tanfolyamon lehet elsajátítani.

A képzésre való jelentkezéshez középfokú iskolai végzettség szükséges, valamint olyan szakmai előképzettség, melynek birtokában kiváltható személy- és vagyonőri igazolvány.

A tanfolyamon olyan témakörökben is mély tudást sajátíthatnak el a tanulók, mint a jogi és etikai ismeretek, a vagyon- és objektumvédelem általános és speciális biztonságszervezői feladatok, valamint a konfliktuskezelés, ügyviteli és kommunikációs ismeretek, ezen felül pedig a szakmai gyakorlat sem maradhat el.

Kategória: Életmód | Címkék: