Egészségpénztár vagy egészségbiztosítást? Melyik mit tud?

Ahhoz, hogy olyan megfelelő orvosi ellátásban részesüljünk, sokszor magánorvoshoz kell fordulnunk, mert az állami egészségügyi intézmények szakrendeléseire rengeteget kell várni. Igen ám, de ez nem olcsó mulatság. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás, és ez az egészségünket is érinti.

A magas orvosi költségek fedezése sokaknak nem megy csak úgy zsebből, valamilyen takarékoskodási vagy egyéb megoldásra van szükség ehhez, ha a legjobb ellátásban szeretnének részesülni.

A takarékoskodásra persze többféle lehetőség van, lehet takarékszámlánk, de gyűjtögethetünk havonta egy borítékba vagy befőttes üvegbe is, de ha kifejezetten egészségügy költségeket kívánunk fedezni, akkor az egészségpénztár és az egészségbiztosítás lehet számunkra jó lehetőség. A kettőt egyébként gyakran összekeverik, pedig két teljesen külön dologról van szó. Nem árt tudni, mit tud az egyik, és mit a másik, hogy jól dönthessünk.

Mit tud az egészségpénztár?

Az egészségpénztárra érdemes úgy tekintetni, mint egy malacperselyre, amibe az egészségügyi költségeinkre teszünk félre pénzt. Hozzávetőleg annyit is költhetünk, mint amennyit megspórolunk. Ha évekig gyűjtögetünk, akár 300.000-400.000 forintnyi összeg, de még több is összegyűlhet.

Az egészségpénztárba gyűjtött összeg meghatározott dolgokra költhető, egészségügyi ellátásra, illetve gyógyszerekre. Mellett azt sem árt róla tudni, hogy örökölhető, illetve azokra a személyekre költhető, akiket az egészségpénztári nyilatkozatban megjelölünk. Az is fontos információ, hogy ha magán úton, tehát nem céges keretek között nyitunk egészségpénztári számlát, akkor arra az állam adókedvezményt biztosít.

Mire jó az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás ezzel szemben csak a biztosított személyre vonatkozik, nem öröklődik, és adókedvezmény sem jár rá. Ugyanakkor lényegesen nagyobb összeg vehető igénybe általa, mint az egészségpénztár esetében. Már egy alap biztosítási csomag is 600.000 Ft körüli összeggel számolhatunk, ami már fedez egy kisebb magánkórházi műtétet és a hozzá tartozó vizsgálatokat is. Vannak azonban olyan csomagok is, melyek akár 5-10 millió forintos kezeléseket is állni tudnak, ez pedig már akkora összeg, ami egészségpénztári takarékoskodással már nehezen gyűjthető össze.

Kategória: Életmód