A szívünkre vagy az eszünkre hallgassunk, ha a párunk hűtlen volt?

Kerülhetünk olyan élethelyzetbe amikor szándékosan hazugságokba menekülünk, tudat alatt talán ezzel is védjük a lelkünket. Talán így próbáljuk meg racionalizálni a fájdalmunkat. Az egyik legborzasztóbb érzés a csalódottság más emberekben, ezt leggyakrabban a hűtlenség idézi elő.

Bár hűtlenséggel találkozhatunk a barátaink körében is, az munkahelyünkön vagy akár az iskolában is, de minden bizonnyal a párkapcsolati hűtlenség okozza a legnagyobb szenvedést. Csak nagyon kevesen képesek úgy lezárni egy haldokló félben lévő kapcsolatot, hogy nem adnak egy utolsó lehetőséget neki. Sajnos ennek van egy egészséges és egy roppant egészségtelen típusa is. Talán az egészségesek közé tartozik az utolsó esély feldobása, de minden esetben ez legyen az utolsó.

Ha újra hűtlenségen kapjuk a párunkat, akkor semmiképp ne inogjunk meg újra. Szép számmal vannak olyan utolsó esélyes kapcsolatok ahol a szenvedő alany csak azért ad még újabb és újabb esélyt, hogy majd ő is bosszút tudjon állni. Természetesen ez a lehető legbutább döntés, hiszen innentől kezdve egy örökös harcban fogunk élni, és nem hogy a párunkban, de saját magunkban sem fogunk megbízni a továbbiakban.

„Az én hibám is volt?”

Nevezhetjük megcsalásnak, félrelépésnek, megbotlásnak, gyengeségnek. A lényeg mindegyiknél ugyanaz, a párunk mással alakított ki testi együtt létet, ami alatt egy percre sem gondolt bele, hogy ezzel örökre elveszíthet bennünket. Persze elkezdhetjük magunkat hibáztatni, jönnek majd a „én is elhanyagoltam”, „éppen összevesztünk”, „berúgott” gondolatok. Ezeket legtöbbször a megbocsájtásra hajlamos felek mondogatják, inkább magunkban is keresnek hibát csak hogy ne tűnjön akkora bakinak a párunk félre lépése. Soha ne felejtsük el, hogy a megcsalás nincsen szabályokra fektetve, ha valakit őszintén, szívünk legmélyéről szeretünk és tisztelünk, akkor eszünkbe se jut egy másik akár ismeretlen emberrel kikezdeni.

Mikor érdemes egy esélyt adni?

Természetesen a megcsalásnak is vannak típusai. Simogatás, csók, szex.. -vajon nálunk melyik számít a hűtlenség kategóriába? Fizikailag nyilván mindegyik, de lelkileg ugyanolyan fájdalmas ha a párunk egy másik hölgyet csókol meg, mintha szexre is került volna sor? És vajon ez tényleg csak egyetlen egy baklövés volt, vagy már többször került ilyen helyzetbe? Viszonyról akkor beszélünk, ha a párunknak a mi hátunk mögött többszöri alkalommal, akár évek óta tartó kapcsolata van egy másik emberrel. Talán ez a legkiábrándítóbb az összes közül. Illetve amit érdemes ilyenkor megvizsgálni, hogy mégis mi mikor és hogyan tudtuk meg a dolgot? Volt annyi gerinc a társunkban, hogy őszintén elmondta vagy lebukott valahogy? Titkolni akarta ezt előttünk?

Számtalan kérdés felmerülhet bennünk, amiket jobb a legőszintébben megválaszolni. Talán ha a párunk egyszeri alkalommal volt hűtlen, amit önmagától bevallott, részletesen elmesélte az okokat, és látjuk rajta a megbánást, akkor érdemes egy utolsó esélyt adni neki. De arra számítanunk kell, hogy a bizalom örökre elveszett, innentől a legkisebb félre értésnél is a hűtlenség fog eszünkbe jutni.

Kategória: Életmód