A piac pillanatok alatt felszívja a frissen végzett pénzügyi szakembereket

A munkaerőhiány Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent. Legyen az fizikai vagy szellemi munkás szinte mindenhol megjelent a létszámhiány. A pénzügyi szektorban, főként a szakképzett erőforrás az ami sújtja az ágazatot. Nem hiába, hogy a frissen végzett könyvelőket vagy más pénzügyi szektorban végzettek azonnal beszippantja őket a nagyobb bankok vagy cégek.

A végzettség szempontjából legyen az OKJ-s képzés vagy egyetemi végzettség minden papír értékes a munkaerőpiacon. Nem ritka már a konkurenciától való elcsábítás sem, magasabb bérezés vagy egyéb juttatások ígéretével.

Miért érdemes pénzügyi szektorban tanulni?

Az egyik legtöbb pozíciót kínáló részleg a banki világ. Nem minden meghirdetett állás feltétele, a szakképzettség. A számlavezetői állásokhoz elég csupán egy érettségi, alapfokú nyelvtudás és felhasználó szintű számítógép ismeret. (A későbbiek során megkapják a munkájukhoz elengedhetetlen oktatást.) Akár részmunkaidős megoldással is betölthetőek ezek a pozíciók így tökéletes egyetemistáknak vagy másodállást keresőknek. Ha mégis úgy döntenek, hogy a gazdasági szektorban tanulnak tovább, néhány szakirány, mellyel könnyedén találhatnak állást.

Ezek ma a legkedveltebb szakok

A tanulók által választott legkedveltebb szakok a gazdálkodási és menedzsment képzés, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, nemzetközi gazdálkodás stb. Míg OKJ-s képzéseken főként bérügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, mérlegképes könyvelő a legkeresettebb szakmák. Egy végzettségből akár több munkaterület is választható.

A gazdálkodási menedzsment szakkal elsősorban gazdasági folyamatokat elemző közgazdászként találhatnak állást, de nem ritka a gazdasági vezető, tervezést felügyelő kontroller, befektetési szakértő, logisztikai tervező is. Érdemes pénzügyi területen képeznie magát az embernek, hiszen egy szakkal bátran elhelyezkedhet akár EU különböző szerveinél, alapítványoknál, bankoknál vagy akár kutatóintézeteknél is.

Kategória: Életmód