A masszázsmedence hatása a fájdalomra

Egy pezsgőfürdőről köztudott, hogy rendkívül sok egészségügyi problémára kiváló választás, ezáltal ismerik kiváló hatását például a stresszoldásban, de ami miatt még nagyon sok esetben alkalmazzák, illetve természetesen ajánlják, az nem más, mint fájdalomcsillapító hatása, ami főként izom- és ízületi fájdalmak esetén lehet kiváló.

A masszázsmedencékről ugyanis köztudott, hogy kiemelkedően pozitív hatást gyakorolnak az izmokra és az ízületekre, ezáltal az ezekkel kapcsolatos kellemetlenségeket és fájdalmakat a segítségével garantáltan csökkenthetjük majd.

Miként képes csökkenteni a fájdalmat egy masszázsmedence?

A masszázsmedence fájdalomcsillapító hatása kapcsán az egyik legáltalánosabb kijelentés az, hogy a víz hőmérsékletének van a legfontosabb szerepet a fájdalmak csökkentésében, éppen ezért a különféle hőfokok alkalmazásával könnyedén befolyásolhatjuk, hogy milyen problémákra és fájdalmakra találjunk enyhülést a medencében üldögélve. Amint ugyanis köztudott, a meleg víz hatására az izmok képesek elereszteni és elernyedni, miközben az erek jelentősen kitágulnak, ezzel csökkentve a pulzusszámot. Ez a két dolog együttesen egy olyan ellazult állapotot idéznek elő, ami nagyszerű hatással van azokra a megfeszült vagy görcsbe rándult izmokra, melyeket egyébiránt a stressz, a folyamatos feszült állapot idézett elő.

Éppen ezért, amennyiben krónikus, akut fájdalmaink vannak, abban az esetben nem kell nekünk túl forró víz, éppen ellenkezőleg, a közepesen meleg medence is tökéletes választás lehet. Érdemes például a testhőmérsékletünkhöz jól illeszkedő értéket választani, tehát 34-36 Celsius fokot, hiszen az ilyen víz biztosan nem okoz majd számunkra túlzott vérbőséget, ezáltal nem súlyosbít fejfájást, és a gyulladásnak sem tesz rosszat.

Mikor használjunk forróbb vizet?

A masszázsmedence esetében a forró víz használata általánosságban csak meghúzódott izmok, vagy túlerőltetett végtagok esetében ajánlatos, így például egy fájdalmas izomgörcs, egy feszülő hát vagy derék problémájára bátran alkalmazzunk akár 38-40 Celsius fokos vizet is, ha bírjuk. Az ilyen problémák esetében a víz hőmérséklete mellett irányított masszázs segítségével még jobban enyhíthető a fájdalom, sőt ez az a dupla hatás, ami képes enyhíteni a stresszből fakadó feszültséget, vagy a sportolásból származó fájdalmakat, megerőltetéseket.

Az ennél sokkal magasabb hőfokot azonban még azoknak sem nagyon ajánlják, akik egyébként jól viselik a meleget. Ennek az oka az, hogy a test hajlamos gyorsan felhevülni, kvázi átmenet nélkül, ami olyan állapotot eredményez majd, mintha lázas lenne az illető, ami rendkívüli módon képes megerőltetni a szervezetet.

Ne feledkezzünk el továbbá arról sem, hogy a forró víz után mindig jöhet a levezető hideg zuhany, amire azért van szükség, mert ez nagyszerűen összehúzza a kitágult ereket, amivel jelentősen felgyorsíthatjuk szervezetünkből a méreganyagok kiürülését, valamint azt, hogy a tápanyagok és az oxigén eljussanak a szükséges helyekre.

Kategória: Életmód