A lehetséges és elérhető funkciók egy intelligens házban

Az intelligens ház egy olyan épület, amely bizonyos feladatokat képes emberi beavatkozás nélkül, előre programozott formában vagy egymásból következtethető, logikus lépések által, önállóan ellátni. Többféle intelligens ház létezik, így vannak központi-, osztott- vagy összetett intelligenciás rendszerek, ennek megfelelően az egyes épületek folyamatos emberi kontroll mellett, de akár csak érzékelők paraméterei vagy programozott értelem által is működhetnek.

Az intelligens épületeket folyamatosan nyomon követhetjük nem csak a házban található vezérlőpanel segítségével, hanem akár egy okostelefon vagy táblagép által is, amelyekkel nem csak nyomon követhetjük az ingatlanban történő folyamatokat és eseményeket, hanem ezen felül módosíthatunk is bizonyos beállításokon.

Az intelligens házak elérhető intelligens funkciói

Noha a technológia és a tudomány folyamatos fejlődés alatt áll, az intelligens épületek már most is nagyon sokféle okos funkcióval vannak felruházva. Lényegében naponta kerülnek piacra olyan újdonságok – legyen szó akár a mesterséges intelligenciából fakadó, akár a mozgásérzékeléshez kapcsolódó funkciókról –, amelyekkel bővíthető az intelligens házak kínálata, azonban az alkalmazott technológiák területén már a jelenben is rendkívül sok lehetőség és funkció sorakoztatható fel.

A megrendelők így egy intelligens rendszertől programozható és önállóan működtethető szoftverekre, valamint külső- és belső szenzorokra egyaránt számíthatnak, amelyek lehetnek kamerák, mozgásérzékelők, de akár csak szimpla fényre reagáló egységek is. Az intelligens házak rendszeréhez ma már szinte minden esetben kötnek klíma- és világítástechnikai vezérlést, valamint egy olyan egységet is, amely az energiaellátást felügyeli. Ezen túlmenően olyan szisztémák is megvalósításra kerülnek, amelyekkel jobban kihasználhatók az alternatív energiaforrások – például a napelemek –, de az ilyen építményekben mindig kiemelten fontos szerepet kap a biztonságtechnika is, amit riasztórendszerekkel, behatolás-jelzővel és egyebekkel kerül megvalósításra.

A kibővített lehetőségek

Az intelligens épületek többsége képes tovább a tűz jelzésére és beépített rendszer esetében az azonnal oltás megkezdésére, a nyílászárók vezérlésére, megfelelő szenzorokkal pedig akár állapotuk kijelzésére is. A rendszerrel vezérelhetjük továbbá a szórakoztató elektronikai berendezéseket is – például a tévét –, de más hálózatra kötött okoskészülékeket, így háztartási gépeket is lehetőségünk lesz irányítani ilyen formában, miközben természetesen a manuális vezérlés is opció marad.

Az intelligens épületek képesek továbbá arra, hogy teljes körű vizualizációt és felügyeletet, valamint távirányíthatóságot biztosítsanak a tulajdonos számára, így akár még a nyaralás közben is üzemeltethetünk vagy vezérelhetünk olyan dolgokat, amelyeket normális esetben csak személyes jelenlét mellett, manuálisan tudnánk.

Kategória: Életmód