A klimatizálás rövid története

Az ember az egyetlen élőlény a Földön, amely képes manipulálni életének és közvetlen környezetének hőmérsékletét, amit konkrétan a tűz feltalálása, de sokkal inkább alkalmazása óta rendszeresen használ is, így a klimatizálás története kis túlzással az őskorig nyúlik vissza. Nyilván akkoriban még csak kezdetleges módszerek álltak a rendelkezésünkre, de időszámításunk előtt 5000-ben már nemcsak tűzgyújtással és árnyékolással tudtuk kellemesebbé tenni életterünket.

Klíma Akció – Klikk Ide!

Egyiptom, Róma és Faraday

Az ókori Egyiptomban például már feltalálták a mai, modern klíma működési elvének az ősét, amelynek során a víz párologtatásán alapuló módszerekkel próbálták meg hűteni magukat az emberek, amit Rómában a vízhálózat és a csatornarendszer helyes kiépítésével fokoztak. A mai, modern légkondicionálás alapjait ezekből a tapasztalatokból kiindulva Michael Faraday, egy ismert fizikus és feltaláló álmodta meg 1820-ban, amikor rájött arra, hogy ha a cseppfolyósított ammónia elpárolog, az lehűti a környezetét.

Ezt az elvet használták fel később az első hűtőkészülékek, főként hűtőszekrények működéséhez, amelyek abszorpciós elven működtek, amiről csakhamar kiderült, hogy nem olyan hatékonyak, mint a kompresszor. Ellenben akkoriban még nem volt általános az elektromos áram, és az olyan helyeken, ahol ez nem áll a rendelkezésünkre, csak ilyen formában lehetett hideget előállítani – ráadásként zajtalanul. Ezt az elvet alakította át Dr. John Gorrie fizikus 1824-ben, aki képes volt egy olyan kompressziós berendezést megalkotni, amely jeget állított elő, és azzal lehűtötte a levegőt.

Az első valódi klímák

Az első valódi klímák megjelenésére azonban meglepően sokat kellett várnia az emberiségnek, ezáltal főként ipari célra készítették őket, hiszen drágák és méretesek voltak. Az első elektromos légkondicionáló 1902-benb jelent meg, amit a The Carrie Air Conditioning Company of America készített el. Ezek a készülékek még meglepően veszélyesek voltak, hiszen az emberiség akkor nem ismert más alternatívát, ezáltal a hűtéshez használt hűtőközeg mérgező, robbanékony és tűzveszélyes is volt egyben.

A nagy áttörés 1920-ban történt, amikor Thomas Midgley elkezdte alkalmazni a freont, amely egy veszélytelen gáz volt, hiszen sem robbanékonynak, sem gyúlékonynak vagy mérgezőnek nem lehetett volna nevezni, sőt szaga sem igazán volt. Ezzel a felfedezéssel jöhetett létre, hogy a mindennapokban is elterjedjenek a hűtőberendezések, ezáltal a hűtőszekrények, a fagyasztók vagy a klímák. Mint később kiderült, a freon sem volt maradéktalanul megfelelő hűtési célból, hiszen bizonyos fajtái erősen környezetkárosítóak, ezáltal az R12 és az R22 vegyületeket a huszadik század végére be is tiltották, mert kiderült, hogy nagy szerepe van a globális felmelegedésben és az ózonréteg csökkenésében. Ezt két újabb vegyület helyettesítette, amelyek a kutatások szerint teljesen ártalmatlanok a környezetre is.

Kategória: Életmód