A fogkefe helyes tisztításának fontossága

A jó szájhigiénia nem csak a napi háromszori – vagy minden étkezés utáni – fogmosásról szól. A fogkefénk és a fürdőszobai szokásaink szintén fontos szerepet játszanak az egészséges száj fenntartásában. A fogkefét nagy tisztelettel kell kezelni, mivel baktériumok forrása lehet, beleértve a bélbaktériumokat és a székletbaktériumokat.

A szájüreg több száz különböző mikroorganizmusnak ad otthont, amelyek véletlenül átkerülhetnek a fogkefére, főleg, ha arra gondolunk, hogy a legtöbb fogkefét a WC-ben szokták tárolni.

A WC-től a keféig

A főként a belekben előforduló bélbaktériumok átkerülhetnek a fogkefére, utána pedig egyenesen a szájba. Ez akkor fordul elő, ha az illető a WC-használat után nem mos kezet, mielőtt a fogkeféhez nyúlna. A helytelen kézmosás hasonló eredményekkel járhat, ezért fontos a szappan használata. Nem véletlen, hogy néhány szülő azzal szokott viccelődni, hogy kézmosásnál nem a baktériumokat itatjuk, hanem a szappannal eltávolítjuk őket. Mennyire igazuk van!

Tisztítsuk meg a tisztítóeszközt

Az ABC Familia tanácsaival összhangban a jó szájhigiénia biztosítása érdekében – és annak megakadályozása érdekében, hogy mikroorganizmusok kerüljenek a szájba – ajánlott a fogkefét minden fogmosás után alaposan kiöblíteni ivóvízzel. Ez eltávolítja a fogkrém és a sörték közé szorult ételek nyomait. Azt is kimutatták, hogy ez a mozdulat csökkenti a fogkefén elszaporodó baktériumok szintjét. Itt kivételesen nem kell szappannal nekiesnünk, de az alapos öblítést mindig tartsuk szem előtt.

A fogkeféknek azonban, bármilyen jól ápoltak is, van egy szavatossági idejük, amely három-négy hónap szokott lenni, esetleg az a pont, amikor a sörték megkopnak. Amikor az egyik előbb bekövetkezik, akkor jöhet a csere ideje. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az illető beteg volt, akkor célszerű a kefét lecserélni, amint felépült.

Utolsó tippként jegyezzük meg, hogy soha nem szabad megosztani a fogkefénket másokkal, még akkor sem, ha családon belül vagyunk. Továbbá sokat tehetünk a prevenció érdekében, ha a feherdental.hu fogkő eltávolítás kezelését évente kétszer igénybe vesszük.

Kategória: Életmód