A dohányzás, mint kockázati tényező

A dohányzás igencsak megviseli a tüdőt, de más lehetséges veszélye is van: több mint kétszeresése növelheti a merevedési zavarok kockázatát.

25 ezer 20 évesnél idősebb férfinál vizsgálták a kutatók a dohányzás és a merevedési zavar kialakulásának kockázatát és arra jutottak, hogy még azoknál is, akik nem szenvedtek szívbetegségben, vagy más krónikus egészségügyi problémában, több mint kétszeresére nőtt a merevedési zavar kialakulásának kockázata.

Bár az elektromos cigaretta hasznos utat kínálhat a dohányzás elhagyásához, vannak potenciális hátrányai is. Ezek egyike sem kockázatmentes ugyanis, a hagyományos dohánytermékekben lévő magas nikotinszint ugyanis károsíthatja a normális merevedési funkciókat. Egyes e-cigaretták is nagyon magas nikotinkoncentrációval bírnak, és ezek is nagy hatással lehetnek a merevedési zavarokra.

Ezt, tehát az e-cigik egészségre gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, egy 25 ezres csoportban. Az egészséges férfiaknál is 10 százalék jelezte a merevedési zavart, míg azok, akik valamilyen szívproblémával küzdöttek, az arány 20,7 százalék volt.

Azoknál pedig, akik elektromos cigarettát használtak, a merevedési zavar aránya megduplázódott. A hagyományos cigarettát már régóta összefüggésbe hozták az impotencia magasabb kockázatával, a kutatók úgy vélték, hogy az elektromos cigarettázók körében magasabb a kockázat.

Összességében ugyan az e-cigarettázás általánosságban kevésbé káros, mint a hagyományos dohányzás, nem árt önmérsékletet tanúsítani. Nem lehet tudni, hogy az e-cigiben lévő nikotin, vagy a folyadék más összetevői hogy hatnak a merevedési funkciókra. Azonban érdemes az e-cigarettát a nikotin általános használatának csökkentésére használni és nem új szokásként elfogadni.

Nem egyértelmű, hogy az e-cigaretták biztonságosabbak, vagy csak egy újabb lépést jelentenek egy fizikai és pszichológiai függőség kialakulásában.

Bár a gyártók azt állítják, hogy a termékek biztonságosak és hatékonyak a leszokásban, a kutatások azt mutatták, hogy az e-cigik az asztma súlyosbodását, és szív- és érrendszeri károkat okozhat és olyan fiatalok is elkezdhetik ezen termékek használatát, akik valószínűleg soha nem dohányoztak volna.

Kategória: Életmód