5 éve tette le a cipőkefét Magyarország utolsó cipőpucolója

2015-ben szűnt meg Magyarországon egy ősi mesterség, amely már évszázadok óta volt jelen Magyarországon. Az utolsó cipőpucoló is nyugdíjba ment öt évvel ezelőtt. Zalai András 57 éves korában döntött úgy, hogy felhagy a szakmájával. Az utolsó hazai cipőtisztító kisiparosként ismert férfi keze között az évtizedes munkássága alatt számtalan vendég lába megfordult.

Büszke rá, hogy a Marriott szálló vendégei lábbelijét tisztogathatta hosszú éveken át. A vendégei között ismert filmsztárok, hazai politikusok és még királyok is megfordultak.

A nyugalmazott cipőtisztító megtanulta már, hogy az emberek cipője többet mond ezer szónál arról, hogy milyen annak viselője. Mottója: Mutasd a cipődet, megmondom ki vagy! Az előkelő szálloda bejáratának jobb oldalán szolgált hosszú időn át. Kis sámlija azonban ma már üresen ácsorog az ajtó mellett. A törzsvendégek a mai napig kellemesen emlékeznek vissza az alázatos, csokornyakkendős cipő tisztítóra.

Tony Curtis 100 dollárral jutalmazta a cipőpucolót

A munkát maga mögött hagyó cipőpucoló boldogan emlékszik vissza a munkás éveire. Mindig maximális teljesítményt nyújtott, így a vendégei mindig visszajártak hozzá. Ráadásul mesteri munkájának híre ment, így például Michael Jackson titkárának 12 pár cipőjét is ő tisztogatta, mivel egy profira volt szüksége. Munkájáért még koncert jegyeket is kapott. A szakember örömmel dicsekedett el arról is, hogy a TV-s híresség; Sugár András is őt választotta, de Torgyán János cipői is miatta ragyogtak.

A lábbelikből teljes személyiségjegyeket is képes volt kiolvasni. Mint elmondta, ugyanolyan elánnal tisztította a lyukas talpú sportcipőket, mint a 150.000 forintos egyedi készítésű egyedi készítésű cipőket. A színész, Tony Curtis busás borravalóval jutalmazta a remek munkáját, de a malajziai miniszter is elégedett volt a munkájával. Bár ma már minden luxus szállodában sok százezer forintos cipótisztító gépek helyettesítik a régi cipőpucoló mesterek munkáját, mégsem tudja egy modern masina sem helyettesíteni azokat a mozdulatokat és odaadást, amit egy hús-vér cipőpucolótól kaphattunk.

Támogatta a Női Cipő Webáruház – chix.hu

Kategória: Életmód | Címkék: